Akcja Marchewkowy zawrót głowy na durszlak.pl zainspirowała mnie do stworzenia jeszcze jednego wpisu. Jego gwiazdą będzie pieczona marchewka oblana miodem i oliwą. Idealna jako dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska w środku dnia. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga dużego wkładu pracy.

 

Marchewkowy zawrót głowy

Czego potrzebujemy?
– klika ładnych marchewek
– 3 łyżki miodu
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– łyżeczka tymianku
Przygotowanie: 
1. Marchewki bardzo szorujemy i dokładnie myjemy, a następnie wkładamy do naczynia wyłożonego papierem (może też być blaszka wyłożona papierem)
2. W miseczce mieszamy miód z oliwą, a następnie smarujemy mieszanką marchewki.
3. Wszystko posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem.
4. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze ok. 180C, aż marchewki będą z wierzchu zarumienione, a w środku zrobią się miękkie.
I to wszystko! Prawda, że proste? Tak, jak mówiłam, można zajadać je jako samodzielny posiłek lub w towarzystwie na przykład kotletów z ciecierzycy. Świetnie sprawdzą się również z jogurtowym sosem lub sosem z tahiny.
 
Smacznego!
Marchewki tańczą w miodzie, czyli pieczona marchewka trochę inaczej
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *