Chodziło za mną coś słodkiego, może jakieś ciasto.. Ale tym razem postanowiłam zrobić to troszeczkę inaczej. Jak zwykle przejrzałam kilka blogów, zgrabnie zmiksowałam cztery przepisy, dodałam nieco fantazji i oto wyszedł z tego ten oto jaglany sernik kokosowy. Nie powinno to zdziwić żadnego fana kaszy jaglanej, ponieważ powszechnie wiadomo, że znajduje ona zastosowanie w bardzo wielu przepisach, a na dodatek jest wyjątkowo zdrowa i pożywna. Możemy podawać ją zarówno na słodko, jak i na słono. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zupy. podana z warzywami lub zamiast porannej owsianki. Niektórych odstrasza pozornie skomplikowany proces gotowania, ale pokażę Wam, że to wcale nie takie trudne.

Na początek może nieco więcej o kaszy jaglanej. Główną jej zaletą jest, to że nie zawiera glutenu, więc spokojnie mogą jeść chorzy na celiakię lub osoby na diecie bezglutenowej. Kasza jest lekkostrawna. Posiada właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu wspomaga trawienie i odkwasza organizm. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana ma również właściwości antywirusowe, pomaga zwalczać stany zapalne.

Czego potrzebujemy? (na tortownicę o średnicy około 22cm)

1,5 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka kokosowego (lub innego roślinnego)
1 szklanka wiórek
0,5 szklanki cukru pudru (lub innej substancji słodzącej)
aromat kokosowy, cytrynowy lub likier amaretto
2 łyżki soku z cytryny
kilka łyżek skrobi ziemniaczanej (jeśli zajdzie potrzeba, do zagęszczenia masy)

1. Gotowanie kaszy jaglanej (uwaga: normalnie kaszę jaglaną gotuje się w wodzie, jednak do tego przepisu gotujemy ją na mleku roślinnym)
Kaszę wsypujemy do garnka i podprażamy na małym ogniu do momentu aż zacznie się rumienić i pachnieć. Następnie przesypujemy kaszę na sitko przelewamy zimną wodą, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Po tym wrzucamy ją z powrotem do garnka i zalewamy gorącą wodą (tutaj mlekiem). Kaszę jaglaną gotuje się do momentu aż będzie miękka, trwa to około 15 minut. Czekamy aż wciągnie cały płyn.
2. Ugotowaną kaszę wkładamy do miski i dodajemy resztę składników. Wszystko razem blendujemy na jednolitą masę. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, dodajemy trochę skrobi dla zagęszczenia, ale ważne żeby nie przesadzić.
3. Ciasto przekładamy do nasmarowanej tłuszczem tortownicy. Możemy ją również wysypać wcześniej wiórkami.
4. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze ok. 180C. Idealnie upieczony sernik powinien być chrupiący z wierzchu i kremowy w środku.
5. Kroimy dopiero po wystygnięciu.

I gotowe! Prawda, że proste? 
Sernik świetnie smakuje podany z musem owocowy np. truskawkowym lub ananasowym. Sprawdzi się zarówno na deser, jak i na pożywne śniadanie.

sernik bez sera, czyli kokosowy sernik jaglany
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *