Historia tego pesto wywodzi się z pewnej pomyłki. Podczas zakupów planowałam kupić natkę pietruszki, a wróciłam do domu z natką selera (nie wiem jak to zrobiłam, ale usprawiedliwiam się tym, że są faktycznie podobne). Nie miałam pomysłu, co z tym fantem zrobić?
Naszło się to z dniem, kiedy przeglądając stronę 1000roślin.pl, natrafiłam na wpis, który bardzo mnie ucieszył. Okazało się, że liście pomidorów są jadalne, a nawet zdrowe! Była to dla mnie świetna wiadomość, gdyż tak się składa, że od pewnego czasu jestem mamą kilku bujnych krzaczków pomidorów, które właśnie zaczynają owocować. Z tego względu trzeba im regularnie obrywać dolne gałązki, aby krzaczki nie traciły na nie niepotrzebnie energii i pompowały ją całą w małe pomidorki. Wszystkie zdrowe, zieloniutkie liście trafiały do kosza.. a teraz trafiają na talerz! 🙂
Zatem połączyłam oba fakty – zalegająca w lodówce natka selera, nadmiar zielonych listków na krzaczkach, dodałam nieco innych składników i wyczarowałam przepyszne, zielone pesto, idealne do makaronu – i mamy letni obiad!


Czego potrzebujemy? 
– garstka natki selera
– garstka natki pietruszki
– zielone listki pomidora
– 3 łyżki słonecznika
– 2 ząbki czosnku
– kilka łyżek oliwy z oliwek
– sól do smaku
– szczypta chili

Na pierwszym planie liście pomidora

Przygotowanie: 
1. Listki i natki myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy.
2. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera/malaksera i blendujemy.
3. Gotowe pesto dodajemy do makaronu albo przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce.

Rada: Pesto może stać w lodówce dosyć długo. Aby nadal było świeże, należy polać je z wierzchu oliwą z oliwek, która je zakonserwuje i uchroni przed pleśnieniem. 

 

 

 

Propozycja podania: makaron pełnoziarnisty, tuńczyk, pomidory, feta

Przepis jest naprawdę bardzo prosty i smaczny. Wykonanie nie zajmuje więcej niż 10 minut, więc jest to idealny przepis na lato, kiedy nie chce się za dużo czasu spędzać w kuchni. Pesto dobrze komponuje się z pomidorami, tuńczykiem lub serem feta.

Smacznego!

Lekkie i szybkie dania na upalne dni Letnie oczyszczenie
Pesto z naci selera, pietruszki i liści pomidora
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *