Nieubłaganie nadchodzi koniec lata. Fakt ten osładza to, że trwa sezon na wiele wspaniałych warzyw i owoców: pomidory, papryka, cukinia, kukurydza, dynia, śliwki.. Dlatego warto korzystać z tych dobrodziejstw natury i wykorzystywać je teraz, kiedy są najlepsze i najłatwiej dostępne. Tak właśnie zrobiłam, stąd gwiazdami dzisiejszego przepisu są papryki, gościnnie zagrały też pomidory i świeża natka pietruszki. Papryki zostały nafaszerowane kaszą jaglaną, cieciorką i sosem pomidorowym doprawionym ziołami. Samo zdrowie!

Czego potrzebujemy?
– 4 duże papryki
– kilka pomidorów lub przecier z pomidorów (500g)
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– pęczek pietruszki
– szklanka kaszy jaglanej
– pół szklanki ciecierzycy (namoczyć dzień wcześniej)
– sól
– pieprz
– szczypta chili
– pół łyżeczki papryki wędzonej (nada ciekawego aromatu, można pominąć)
– bazylia
– oliwa
opcjonalnie: starty ser do posypania na wierzchu

Przygotowanie: 
1. Cebulę siekamy i podduszamy na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Dodajemy do tego czosnek przeciśnięty przez praskę, a na koniec pomidory (świeże pokrojone lub przecier).
2. Namoczoną wcześniej cieciorkę gotujemy do miękkości (wegański trik: dodaj do gotowania łyżeczkę sody – ciecierzyca ugotuje się szybciej i będzie się mięciutka).
3. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko.
Dla przypomnienia – gotowanie kaszy jaglanej : Kaszę wsypujemy do garnka i podprażamy na małym ogniu do momentu aż zacznie się rumienić i pachnieć. Następnie przesypujemy kaszę na sitko przelewamy zimną wodą, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Po tym wrzucamy ją z powrotem do garnka i zalewamy gorącą wodą. Kaszę jaglaną gotuje się do momentu aż będzie miękka, trwa to około 15 minut. Czekamy aż wciągnie cały płyn.
4. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i dodać do sosu pomidorowego. Można delikatnie rozgnieść ją widelcem i wymieszać z sosem. Na koniec dodajemy przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną.

5. Papryki dokładnie myjemy, odcinamy „wieczka” i oczyszczamy wnętrze z gniazd i pestek. Do tak wydrążonej papryki wkładamy farsz, posypujemy serem i przykrywamy odciętą częścią. Faszerowaną paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego.
6. Całość pieczemy ok. 30 minut w temperaturze ok. 190C – do momentu aż papryka zmięknie.

 

 

Za sprawą kaszy jaglanej i ciecierzycy, papryki te są bardzo sycące i zdrowe. Świetnie smakują od razu po upieczeniu, jak również odgrzewane. Można podawać je samodzielnie lub z ulubionym sosem. Zawartość można modyfikować – dodać pieczarki, cukinię, kukurydzę. Możliwości jest naprawdę wiele. Polecam wykorzystać ten przepis jak najszybciej, póki trwa sezon 🙂
 

 

Warzywa psiankowate 2015Wegetariański obiad VPora na pomidora!
Wegetariańskie faszerowane papryki z kaszą jaglaną i cieciorką
Oceń ten wpis

One thought on “Wegetariańskie faszerowane papryki z kaszą jaglaną i cieciorką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *