Pewnie większość z Was zna ten wynalazek – chipsy z jarmużu, ale nie zaszkodzi przecież przypomnieć. Kupne przekąski kuszą nas na każdym kroku, więc warto znać jak najwięcej domowych, prostych zamienników. My uwielbiamy domowy popcorn, taki przygotowywany z ziaren kukurydzy i samodzielnie dobranych przypraw, a nie ten gotowy do mikrofalówki. Świetne są też chipsy z marchewki, buraka, jabłka, lecz one wymagają sporo czasu, aby odpowiednio się wysuszyły. Chipsy z jarmużu powstają błyskawicznie, co jest ich wielką zaletą. Dodatkowo jarmuż jest skarbnicą witamin, białka, błonnika oraz soli mineralnych. Zawiera także sulforafan – przeciwutleniacz, który wykazuje działanie antynowotworowe. Jeśli lubicie jarmuż i stale dodajecie go do swoich zielonych koktajli, to spróbujcie także takiego sposobu na jego wykorzystanie!

Czego potrzebujemy? 
przyprawy można dowolnie modyfikować
– dwie garści poszarpanego jarmużu
– łyżka oliwy z oliwek
– czosnek granulowany
– ostrą paprykę w proszku
– odrobina soli

Przygotowanie: 
1. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
2. Jarmuż umyć i osuszyć. Włożyć go do większej miski.
3. Dodać oliwę, przyprawy, sól i wszystko wymieszać, aby każdy liść był pokryty mieszanką.
4. Jarmuż układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki nie powinny na siebie nachodzić.
5. Pieczemy ok. 5-8 minut, najlepiej kontrolować pieczenie i wyjąć, kiedy listki zaczną delikatnie się przypiekać.
 
Takie chipsy świetnie sprawdzą na wieczorne oglądanie seriali, kameralne spotkanie z przyjaciółmi lub po prostu do podjadania podczas pracy. To świetna alternatywa dla kupnych przekąsek, samodzielnie możemy skomponować ich smak i skład. 

Grzyby i warzywa jesienne. 2015Jesień pełna warzyw
Chipsy z jarmużu – smaczne, domowe, proste
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *