Witajcie kochani! Wczoraj nasz blog Twobrokesisters skończył rok, jak to szybko zleciało. Bardzo dużo się przez ten rok zmieniło. Widać to po zawartości wpisów, jakości zdjęć i naszych pomysłach. Początki bywały trudne, kiedy czytelników można było policzyć na palcach. Teraz odwiedza nas dziennie tyle osób, ile wcześniej przez pół roku 🙂 Chcemy nadal się rozwijać, poszukiwać własnego stylu, wychodzić Wam naprzeciw i trafiać do jeszcze większego grona czytelników. Tego sobie życzymy na kolejny rok blogowania. Trzymajcie za nas kciuki!
Pierwszym opublikowanym przepisem był przepis na świąteczne pierniczki. Jego jakość, z perspektywy czasu, pozostawia wiele do życzenia. Jednak z sentymentu, na rocznicę dodajemy znowu przepis na pierniczki. Tym razem jeszcze smaczniejsze i ładniejsze, w dwóch wariantach – jasne i ciemne. Cudownie pachną, smakują i znikają w mgnieniu oka!

 pierniki świąteczne przepis twobrokesisters

 

Czego potrzebujemy? 
WERSJA I – jasne, mięciutkie pierniczki (około 80 sztuk)
– 0,5 kg mąki tortowej,
– 200 g masła lub margaryny (u nas margaryna),
– 200 ml miodu,
– 1 jajko,
– dwie łyżki przyprawy do piernika,
– łyżeczka sody oczyszczonej,
– 200 g cukru pudru,
– szczypta soli.

WERSJA II – ciemne, twardsze pierniczki (około 80 sztuk)
– 0,5 kg mąki tortowej pół na pół z pełnoziarnistą,
– 200 g masła lub margaryny (u nas margaryna),
– 200 ml miodu,
– 1 jajko,
– dwie łyżki przyprawy do piernika,
– łyżeczka sody oczyszczonej,
– 200 g cukru pudru,
– szczypta soli,
– 3 łyżki ciemnego kakao.


Przygotowanie:  
1. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy miód i przyprawę do piernika. Mieszamy nie dopuszczając do wrzenia. Mieszankę odstawiamy na bok, aby przestygła.
2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, cukier puder, sodę oraz sól (w wersji II również kakao). Wszystkie składniki mieszamy, a następnie robimy dołek, w który wlewamy przestudzoną zawartość rondelka i wbijamy jajko.
3. Na początku mieszamy ręką, a następnie przekładamy na stolnicę i zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i błyszczące.
4. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się dobrze schłodziło (ok. 1h). Ciasto może leżeć w lodówce do dwóch dni.
5. 15 minut przed wałkowaniem wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy je sobie na mniejsze porcje, wałkujemy, wycinamy kształty.
6. Wycięte pierniczki układamy na blaszce nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 7 minut. Upieczone pierniczki układamy na kratce do przestygnięcia.

Do dekorowania użyłyśmy domowego lukru i posypek Decorada od Delecty. 
O dekorowaniu pierników będzie kolejny post 🙂 

pierniki świąteczne przepis twobrokesisters

 

pierniki świąteczne przepis twobrokesisters

 

pierniki świąteczne przepis twobrokesisters

 

pierniki świąteczne przepis twobrokesisters

 

pierniki świąteczne przepis twobrokesisters

 

pierniki świąteczne przepis twobrokesisters

Początkowo planowałyśmy zrobienie tylko jednej wersji pierników. Jednak po upieczeniu okazało się, że są tak pyszne, że pewnie nie doczekają świąt. Więc kolejnego dnia jasne było, że trzeba dorobić jeszcze jedną partię, dla urozmaicenia ciemniejszą. Ciemne pierniki czekają jeszcze na lukrowanie. Do dekoracji użyłyśmy posypek Decorada od Delecty, które otrzymałyśmy w paczce od Durszlaka. O dekorowaniu i posypkach w kolejnym poście.
Trzymajcie się cieplutko! 🙂 

Świąteczne pierniczki w dwóch wersjach
5 (100%) 1 vote

One thought on “Świąteczne pierniczki w dwóch wersjach”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *