Niewiele znam osób, które nie lubią sernika. W sumie ciężko go nie lubić – kremowy, puszysty, słodziutki. Co ciekawe, nie przepadam za twarogiem samym w sobie, a za sernikiem jak najbardziej. Jego przygotowanie wymaga, według mnie, nieco wyższego stopnia wtajemniczenia, dlatego pieczenie serników pozostawiam póki co naszej Mamie – mistrzyni w tym fachu. Jednak kiedy nachodzi nas ochota na sernik, potrzebne jest szybkie, łatwe rozwiązanie – serniczki z patelni. Są super proste, szybkie w przygotowaniu i po prostu pyszne. Sprawdźcie sami!

serniczki z patelni przepis twobrokesisters blog

 



Czego potrzebujemy? (na około 8 sztuk)
– 1 kostkę twarogu,
– 1 jajko,
– 3 łyżki mąki,
– łyżeczka cukru waniliowego.
dodatkowo : cukier puder do posypania, ulubione owoce

Przygotowanie:
1. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko i cukier. Jeśli nie lubicie grudkowatej struktury twarogu (jak ja), możecie użyć blendera, dzięki temu serniczki będą bardziej kremowe.
2. Następnie dodajemy mąkę i wszystko mieszamy.
3. Z ciasta formujemy kuleczki, które obtaczamy w mące, a następnie spłaszczamy.
4. Kładziemy na patelni i smażymy do zarumienienia. Polecam smażyć na oleju rzepakowym lub kokosowym. Na maśle szybko się przypalają.
Serniczki podajemy z ulubionymi owocami, dżemem lub tylko przypruszone cukrem pudrem. 


serniczki z patelni przepis twobrokesisters blog

 

serniczki z patelni przepis twobrokesisters blog

 

serniczki z patelni przepis twobrokesisters blog




Do takich serniczków można dodać jagody, maliny, rodzynki lub kawałki czekolady. Wszystko zależy od sezonu i Waszych upodobań. Serniczki z patelni można przyrządzić na śniadanie, obiad albo deser. Świetnie sprawdzą się również jako przekąska w pracy. My je pokochałyśmy! A Wy? Spróbujecie? 🙂

Related posts:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *