Macie ochotę na pyszny deser, którym będziecie mogli się cieszyć, bez wizji późniejszych ogromnych wyrzutów sumienia? Świetnie trafiliście! Od razu zaznaczę, że nie jest to ciasto dietetyczne, jednak w porównaniu z oryginalnym przepisem, wyrzuty sumienia możemy mieć nieco mniejsze. Dlaczego? A no na przykład dlatego, że masło zostało zastąpione zdrowym olejem kokosowym, a zamiast masy krówkowej lub karmelowej przygotowujemy masę daktylową – równie słodką i smaczną, ale o wiele zdrowszą.  Wiele osób pewnie ucieszy również fakt, że jest to ciasto, które przygotowujemy bez pieczenia, więc nie potrzebujemy do jego wykonania piekarnika.

Lekko odchudzone Banoffe pie bez pieczenia twobrokesisters


Czego potrzebujemy?

spód: 
– 2 opakowania ciasteczek zbożowych (jedno opakowanie może być z czekoladą)
– 4 łyżki oleju kokosowego
góra:
– 2 szklanki namoczonych daktyli + woda po namoczeniu
– 1 łyżka masła orzechowego
– 3 dojrzałe banany
– 250 ml śmietany 30% (musi być mocno schłodzona!)
– 1 śmietan-fix
– kakao do posypania

Lekko odchudzone Banoffe pie bez pieczenia twobrokesisters

 

Przygotowanie banoffee:

1. Ciastka rozkruszamy, aż zostaną z nich okruszki. Można zrobić to wkładając je do woreczka strunowego, a następnie rozdrobnić je wałkiem lub młotkiem do mięsa. Pokruszone ciastka wysypujemy na patelnię, dodajemy olej kokosowy. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy, aż olej i czekolada się rozpuszczą.
2. Pokruszone ciastka wykładamy na tortownicę, tworząc spód ciasta. Mocno wgniatamy je widelcem, aby się później nie rozsypało. Wkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej 30 minut.
3. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie słodkiej masy. Namoczone daktyle i masło orzechowe wkładamy do naczynia blendera, dodajemy część wody po daktylach. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Jeśli wyjdzie za gęsta, dodajemy więcej wody z moczenia.
4. Z lodówki wyjmujemy przygotowany spód ciasta. Jeśli ciastka nadal są kruche, można odrobinę skropić je wodą z daktyli. Następnie na wierzchu rozsmarowujemy masę daktylową, a na tym gęsto układamy pokrojone w grube plasterki banany.
5. Śmietanę ubijamy z dodatkiem śmietan-fixu. Ubitą śmietanę układamy na wierzchu ciasta.
6. Ciasto chłodzimy przez kilka godzin, aby smaki się połączyły, a ciastka namokły kremem.
7. Przed podaniem posypujemy ciasto kakaem.

Lekko odchudzone Banoffe pie bez pieczenia twobrokesisters

 

Lekko odchudzone Banoffe pie bez pieczenia twobrokesisters
Lekko odchudzone Banoffe pie bez pieczenia twobrokesisters
Moje ślinianki mocniej pracują, kiedy dodaję ten wpis. Mam nadzieję, że na Was też wywarł podobne wrażenie i niedługo spróbujecie tego przepysznego ciasta. Dajcie znać jak smakowało!

 

Ciasto banoffee (lekko odchudzony przepis)
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:

One thought on “Ciasto banoffee (lekko odchudzony przepis)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *