Za każdym razem, kiedy zabierałam się za wykonywanie drożdżowych bułeczek coś szło nie tak i wychodziły suche. Ten przepis jest zupełnie inny. Dzięki dodatkowi jabłek, ślimaczki są mięciutkie i wilgotne, po prostu idealne. Ich przygotowanie trochę trwa, ale naprawdę warto poczekać. Można przygotować je na blaszce lub w formie do muffinek, dzięki czemu będą równe i wyrosną w górę, a nie na boki. Z podanych proporcji wyszło 12 sztuk muffinek drożdżowych z cynamonem i jabłkami. Poranka doczekały 3 sztuki.. Polecamy przygotowywanie podwójnej porcji 🙂

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe z jabłkami muffinki twobrokesisters


Czego potrzebujemy? (12 dużych bułeczek)

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Ciasto drożdżowe:
– 250g mąki pszennej
– 20g drożdży
– 125 ml mleka
– 1 żółtko
– 3 łyżki cukru
– 30g masła
– szczypta soli

Nadzienie:
– 2 średnie jabłka
– 2 łyżki cynamonu
– 2 łyżki cukru
– 40g masła
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 białko
– 1 łyżka mleka

Jak przygotować ślimaczki cynamonowe?

1. Mleko lekko podgrzewany, aż będzie letnie.
2. Drożdże rozkruszamy do miski, zalewamy połową podgrzanego mleka. Do tego dodajemy łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko mieszamy, przykrywamy ścierką lub talerzem i odstawiamy na ok. 20 minut.
3. Masło (ilość przewidziana do ciasta) rozpuszczamy w rondelku lub w kąpieli wodnej, a następnie studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, żółtko (białko odkładamy do miseczki, użyjemy do posmarowania bułeczek), resztę podgrzanego mleka i rozczyn drożdżowy. Składniki mieszamy. Dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
4. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka odciskamy na sitku, aby usunąć nadmiar soku. Do odciśniętych jabłek dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy.
5. W rondelku rozpuszczamy resztę masła. Kiedy przestygnie dodajemy cukier i cynamon. Wszystko mieszamy.
6. Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na opruszonej mąką stolnicy lub silikonowej macie. Krótko zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na cienki placek.
7. Na wierzchu rozsmarowujemy cynamonowe masło, a na tym starte jabłka.
8. Placek delikatnie zwijamy w rulon, a następnie kroimy na kawałki ostrym nożem. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w formie na muffinki nasmarowanej masłem i wysypane mąką. Odstawiamy je jeszcze na 20 minut do napuszenia.
9. Każdy ślimaczek smarujemy pędzelkiem mieszanką białka jaja i mleka. Posypujemy delikatnie cukrem.
10. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze ok. 20 minut, aż do zarumienienia. Wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe z jabłkami muffinki twobrokesisters
Drożdżowe ślimaczki cynamonowe z jabłkami muffinki twobrokesisters

 

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe z jabłkami muffinki twobrokesisters


Tak jak wspomniałam na początku, warto przygotować podwójną porcję, bo znikają w zastraszającym tempie. Ciasto drożdżowe wymaga sporo czasu na wyrośnięcie, dlatego polecam uzbroić się w cierpliwość, bo zostanie ona nagrodzona najlepszymi ślimaczkami drożdżowymi, jakie jedliście 🙂

Related posts:

One thought on “Drożdżowe ślimaczki cynamonowe z jabłkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *