Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Jednak co począć, kiedy jesteśmy na diecie i raczej powinniśmy unikać cukru? Najlepiej przygotowywać zdrowe zamienniki. Naszym faworytem w tej kwestii jest cieciorella – krem z ciecierzycy i daktyli, który w pełni zaspokaja potrzebę sięgnięcia po znaną Nutellę. Nie mamy wyrzutów, kiedy smarujemy nią (cieciorellą) kanapkę, omlet, dodajemy do naleśników, ciasta czy po prostu zajadamy łyżeczką. Bez dodatku cukru też może być słodko! Namoczone daktyle świetnie sprawdzają się w roli słodzidła. Ciecierzyca jest wspaniałą bazą, bo po ugotowaniu ma kremową konsystencję i nadaje lekko orzechowego smaku. Przepis jest wegański, prosty i szybki – czyli wszystko to, co lubimy najbardziej 😉 Wykorzystałyśmy daktyle, które dostałyśmy w paczce z BadaPak.pl. Pełną zawartość paczki możecie zobaczyć u nas na Facebooku – znalazły się tam same wspaniałe rzeczy, które sukcesywnie będziemy wykorzystywać w nowych przepisach, więc bądźcie czujni!

cieciorella wegański krem czekoladowy nutella twobrokesisters

Czego potrzebujemy? (na około 2 małe słoiczki kremu)

– 1,5 szklanki ciecierzycy (+ łyżeczka sody do gotowania)
– 4 łyżki masła orzechowego
– 5 łyżek kakao
– 1 szklanka daktyli
jeśli zajdzie potrzeba rozrzedzenia: kilka łyżek mleka roślinnego


Jak przygotować wegański krem czekoladowy?

1. Ciecierzycę namaczamy przez noc. Następnie odsączamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy sodę. Ciecierzycę gotujemy do miękkości, czyli aż będzie kremowa i będzie można rozgnieść ją miedzy palcami. Uwaga, ciecierzyca lubi wykipieć, warto mieć ją na oku, żeby nie narobić sobie bałaganu. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i studzimy.
2. Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie, aż rozmiękną. Nie wylewamy wody po namaczaniu, przyda nam się. 
3. Wystudzoną ciecierzycę, namoczone daktyle, kakao i masło orzechowe umieszczamy w naczyniu i blednujemy. Stopniowo dodajemy wodę z daktyli, aż uzyskamy pożądaną konsystencję – możecie mieć krem gęsty lub bardziej lejący. 

cieciorella wegański krem czekoladowy nutella twobrokesisters

 

cieciorella wegański krem czekoladowy nutella twobrokesisters

 

cieciorella wegański krem czekoladowy nutella twobrokesisters



Jak widać, przepis jest banalnie prosty i nie potrzeba do niego wyszukanych składników. Cieciorellę przechowujemy w lodówce, do 4 dni – nie martwcie się, znika błyskawicznie. My wciągamy ją bez wyrzutów sumienia na kanapkach, do omletów i naleśników. 
Podoba Wam się taki pomysł na słodki zamiennik? Wykorzystacie przepis? Dajcie znać jak smakowało! 🙂 

Cieciorella – zdrowy, wegański krem czekoladowy
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:

One thought on “Cieciorella – zdrowy, wegański krem czekoladowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *