Shakshuka to nic innego jak jajka ugotowane w sosie pomidorowo-paprykowym. Pani Magda Gessler pewnie złapałaby się za głowę widząc naszą wersję tego izraelskiego dania śniadaniowego.. Ale spokojnie, my nie trujemy ludzi 🙂 Tradycyjnie jada się ją na śniadanie, z bagietką którą można maczać w przepysznym sosie. Nasza wersja makaronowa świetnie sprawdzi się na obiad – jest bardzo sycąca. Musicie spróbować!

Shakshuka z makaronem i szpinakiem twobrokesisters


Czego potrzebujemy? 

– 2 szklanki świeżego szpinaku
– 1 szklanka passaty pomidorowej
– 3 jajka z chowu ściółkowego
– 2 szklanki makaronu (u nas pełnoziarnisty pene) 
– 1 mała cebulka
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju roślinnego
– sól, pieprz, ostra papryka – do smaku
– opcjonalnie: szczypiorek do podania

Shakshuka, jak ją przygotować?

1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebulkę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy ją do miękkości. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do smażącej się cebuli.
3. Szpinak myjemy i wrzucamy na patelnię. Dusimy, aż zmniejszy swoją objętość. Wtedy dodajemy passatę pomidorową i przyprawy. Wszystko mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron.
4. Do gorącego makaronu z sosem wbijamy 3 jajka. Gotujemy kilka minut, aż jajka się zetną. Można użyć przykrywki.
Posypujemy szczypiorkiem, pietruszką lub innymi ziołami wedle uznania. 



Shakshuka z makaronem i szpinakiem twobrokesisters


Shakshuka z makaronem i szpinakiem twobrokesisters




Jak podoba Wam się ten przepis? My jesteśmy zachwycone jego prostotą i łatwością. To obiad, który przygotowuje się praktycznie sam, a efekt jest bardzo zadowalający. Szybko i bardzo smacznie – tak jak lubimy najbardziej. 

Related posts:

One thought on “Shakshuka obiadowa z makaronem i szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *