Rabarbar i truskawki – to na nie czekamy cały rok. Co prawda mamy swoje zamrożone zapasy, ale to nie to samo, co świeże, które przypominają w smaku lato. Jadamy je pod każdą postacią – surowe, w kompocie, lemoniadzie, w cieście czy do obiadu. Byle tylko nacieszyć się tym czasem, kiedy są takie pyszne i soczyste. Korzystając zatem z tego, że sezon na rabarbar i truskawki w pełni, przygotowałyśmy sernik na zimno. Ale nie byle jaki sernik na zimno, bo sernik jogurtowy z musem truskawkowo-rabarbarowym na wierzchu. Co więcej, do musu dodałyśmy kilka listków mięty i melisy, co dało mu niepowtarzalny, letni smak. Taki sernik to doby pomysł na Dzień Matki lub Dzień Dziecka, na pewno sprawi wiele radości 🙂

jogurtowy sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym twobroksisters blog przepis

Czego potrzebujemy? 

masa sernikowa: 
– 700 g jogurtu greckiego
– 250 g mascarpone
– 4 łyżki żelatyny
– 4 łyżki ksylitolu (lub cukru)
– opakowanie cukru cytrynowego (lub starta skórka cytryny i więcej ksylitolu)
– 1/3 szklanki cukru

spód: 
– 4 łyżki oleju kokosowego (lub masła)
– 4 łyżki otrębów żytnich
–  kilka pokruszonych herbatników

mus: 
– 250 g truskawek
– 250 g rabarbaru
– opakowanie galaretki truskawkowej
– 250 ml wody
– kilka listków świeżej mięty oraz melisy

Przygotowanie:

1. Do kubka wsypać żelatynę i zalać ją wrzątkiem do 1/3 wysokości kubka. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Zostawić do ostygnięcia.
2. Rozpuścić olej kokosowy, dodać do niego otręby i pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać i wyłożyć mieszanką formę do ciasta. Wstawić do lodówki.
3. W dużej misce wymieszać jogurt, mascarpone i pozostałe składniki masy sernikowej. Dodać wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać – można użyć miksera lub blendera ręcznego z odpowiednią końcówką. Masę sernikową wyłożyć do formy z wcześniej przygotowanym spodem, wygładzić wierzch. Wstawić do lodówki.
4. Galaretkę truskawkową przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając jednak tylko 250 ml wody. Dokładnie wymieszać, wystudzić.
5. Truskawki i rabarbar umyć oraz oczyścić. Rabarbar pokroić na kawałki i gotować przez chwilę, aż zmięknie. Zblednować owoce razem z miętą, melisą i wystudzoną galaretką. Całość wylać na schłodzoną masę jogurtową.

6. Wstawić do lodówki i chłodzić kilka godzin, aż ciasto stężeje.

jogurtowy sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym twobroksisters blog przepis

 

jogurtowy sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym twobroksisters blog przepis

Jak podoba Wam się ten przepis? Wypróbujecie? Nam kompletnie zawrócił w głowie! Wczoraj się skończył, a dzisiaj już myślimy o kolejnym 🙂 

Related posts:

2 thoughts on “Jogurtowy sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *