Lato jest cudownym okresem, kiedy mamy sezon na wiele pysznych warzyw. Jedzone w sezonie są najsmaczniejsze i mają najwięcej wartości odżywczych. Warto z tego korzystać i wprowadzać do swojej diety jak najwięcej świeżych warzyw i owoców. Dzisiaj proponujemy Wam sos serowy, który na ogół kojarzy się z czymś niezdrowym, czego należy unikać. Jednak naszym warzywnym sosie serowym nie ma ani grama sera, są za to pyszne letnie warzywa – kalafior, marchewka, rzepa. Kalafior znany jest ze swojego lekko serowego smaku, dlatego tak często używany jest przez wegan do różnego rodzaju przepisów. Marchewka nadaje naszemu dipowi pięknego koloru, a jednocześnie dodaje słodyczy. Rzepa wyostrza smak sosu. Wszystkie razem, odpowiednio doprawione, mogą być zdrową alternatywą dla sosu serowego.

Czego potrzebujemy? (na około 8 porcji sosu)

– 1,5 szklanki różyczek kalafiora (poza sezonem można użyć mrożonych)
– 1 szklanka pokrojonych w talarki marchewek
– 1/2 szklanki pokrojonej rzepy
– 1/3 szklanki namoczonych nerkowców
– woda
– 1 szklanka mleka (najlepiej migdałowego)
– 1/4 szklanki płatków drożdżowych
– 1 łyżka czosnku granulowanego
– 1/2 łyżki papryki ostrej
– 1 łyżka soli lub soli ziołowej
– 1 łyżka oregano
– 1 łyżka pieprzu
– inne przyprawy do smaku

Przygotowanie:

1. Kalafiora, marchewki, rzepę i nerkowce umieszczamy w garnku lub w głębokiej patelni. Przykrywamy warzywa wodą. Gotujemy przez około 15 minut lub nieco dłużej, tak aby warzywa zmiękły (sprawdzać widelcem).
2. Odlewamy wodę, a warzywa i nerkowce umieszczamy w naczyniu blendera. Dodajemy mleko i resztę składników. Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni, a później odgrzewać w garnuszku.

Proponujemy wykorzystać sos do wegańskiej wersji makaronu z serem lub podawać jako dip do chipsów czy warzyw. 

 

 

 

 

 

Jak widać na powyższych zdjęciach, użyłyśmy sosu do przygotowania wegańskiego mac’n’cheese, czyli makaronu z serem. Resztkę wykorzystałyśmy jako pyszny dip do chrupiących chipsów tortilla. Świetnie będzie też smakował z warzywami pokrojonymi w słupki, jako przekąska do filmu lub meczu. A może macie swój pomysł na wykorzystanie tego warzywnego serowego sosu? 🙂 

Warzywny sos serowy – do makaronu i chipsów tortilla
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *