Każdy kiedyś pewnie próbował raz na zawsze skończyć ze słodyczami. Jest to nie lada wyzwanie i wymaga ogromnej samodyscypliny, żeby wytrwać w postanowieniu. Cukier uzależnia, nie ma się co oszukiwać. Dlatego zamiast drastycznie ucinać słodycze, warto zacząć je czymś zastępować. My uwielbiamy słodzić ciasta daktylami, ksylitolem lub miodem. Składniki te mają o wiele mniej kalorii, a dodatkowo posiadają właściwości prozdrowotne. Dzisiaj proponujemy Wam zdrowy zamiennik słodkich krówek – wegańskie krówki bez cukru. Nie wiem czy nazwa krówki jest właściwa, ale jako pierwsza przyszła mi na myśl, kiedy je przygotowałam. Są delikatne, mocno orzechowe i cudownie rozpływają się w ustach. Przygotowane są z mieszanki wiórków kokosowych, masła orzechowego i musu daktylowego. Wszystkie te składniki możemy przygotować samodzielnie z łatwo dostępnych produktów.

Wegańskie słodycze krówki bez cukru twobrokesisters blog

Czego potrzebujemy?

– masło kokosowe* lub 200 g wiórków kokosowych
– 3 łyżki masła orzechowego**
– 2 łyżki musu daktylowego***

 

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ugniatamy. Masa powinna być plastyczna.
2. Rozkładamy masę na papierze do pieczenia, lekko rozwałkowujemy. Formujemy bloczek lub układamy na kwadratowej formie, aby miała ładny kształt.
3. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a następnie kroimy na mniejsze cukierki.
4. Zawijamy je w papierki, a by się nie posklejały.

Jeśli wolicie twarde krówki – trzymajcie je w lodówce, po wyjęciu staną się bardziej miękkie i lekko ciągnące

 

* Jak przygotować masło kokosowe? 

Wiórki kokosowe podprażamy na patelni. Przekładamy do naczynia blendera/malaksera i blendujemy na masło – w zależności od mocy urządzenia, może to trochę potrwać. Warto robić przerwy, aby nie przegrzać blendera. Robienie masła wymaga odrobiny cierpliwości, wiórki najpierw się rozdrobnią, a później zacznie się wydzielać z nich olej.

 

** Jak przygotować masło orzechowe?

Sytuacja analogiczna do powyższej. Orzeszki ziemne (najlepiej niesolone lub pół na pół solone z niesolonymi) podprażamy na patelni. Wkładamy do naczynia i blendujemy, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Tak samo jak wyżej, warto robić przerwy, aby blender mógł odsapnąć.

 

*** Jak przygotować mus daktylowy? 

Mus daktylowy to nic innego jak zblendowane daktyle. Moczymy je wcześniej w gorącej wodzie przez około godzinę – wlewamy do miski tyle wody, aby daktyle były zakryte. Miękkie daktyle blendujemy razem z wodą, w której się moczyły. Tak przygotowany mus przechowujemy w słoiczku w lodówce.


Wegańskie słodycze krówki bez cukru twobrokesisters blog

 

Wegańskie słodycze krówki bez cukru twobrokesisters blog




Spodobał Wam się przepis? Jakie macie swoje ulubione zdrowe zamienniki słodyczy?  🙂 


Wegańskie krówki bez cukru
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *