Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. My wiemy to doskonale i mamy nadzieję, że Wy, Nasi Czytelnicy, też o tym wiecie. Jednak łatwo jest mówić, kiedy jest weekend, sporo czasu i można przygotować pyszną jajecznicę, szakszukę czy słodkie naleśniki. Problem zaczyna się wtedy, kiedy mamy sporo obowiązków, a czasu o poranku jak na lekarstwo. Kanapki z serem szybko się nudzą (chociaż jako dziecko nigdy nie miałam dość..), więc warto znaleźć smaczną i pożywną alternatywę. Naszym ulubionym śniadaniem od jakiegoś czasu jest gryczanka, czyli kasza gryczana na słodko gotowana na mleku. Smak jest bardzo ciekawy,  gryczany, lekko orzechowy. Jeśli lubicie kaszę gryczaną, to spróbujcie koniecznie. Na pewno polubicie ją w nowej odsłonie! Jeśli nie przepadacie za jej mocnym smakiem, spróbujcie kaszy gryczanej białej niepalonej – jest nieco łagodniejsza.

gryczanka na śniadanie blog kulinarny twobrokesisters

Czego potrzebujemy?

  • torebka (100g) kaszy gryczanej palonej lub białej,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • 1,5 szklanki mleka (może być roślinne),
  • pół banana,
  • aromat waniliowy,
  • miód lub syrop klonowy do dosłodzenia,
  • opcjonalnie: orzechy, rodzynki, ulubione owoce

 

Jak przygotować gryczankę?

  1. W małym garnku rozpuszczamy olej kokosowy. Następnie wsypujemy kaszę i przez chwilę mieszamy.
  2. Wlewamy mleko i dodajemy pokrojonego w plasterki banana oraz aromat waniliowy.
  3. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość mleka.
  4. Gotową gryczankę polewamy miodem lub syropem klonowym, posypujemy ulubionymi orzechami.
gryczanka na śniadanie blog kulinarny twobrokesisters
wersja z białą kaszą gryczaną
gryczanka na śniadanie blog kulinarny twobrokesisters

gryczanka na śniadanie blog kulinarny twobrokesisters


Zajrzyjcie na Nasz profil na Instagramie, znajdziecie tam więcej śniadaniowych inspiracji! 🙂 

Lubicie kaszę gryczaną? Jadacie ją czasem na słodko? A może znacie inne jej ciekawe zastosowania? 😉 

Gryczanka na śniadanie
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *