Głupio się przyznać, ale to moje pierwsze prawdziwe risotto. Pierwsze i od razu wyszło idealne. Risotto z pieczarkami i groszkiem jest lekkie, ma przyjemny, delikatny smak i niczego mu więcej nie potrzeba. Przygotowanie jest wyjątkowo proste, to risotto chyba po prostu nie może się nie udać. Przygotujecie je w pół godziny, a smak zaskoczy niejedną osobę. Nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację przy winie. Przy okazji wypróbowałyśmy też nowość od Krakusa – koncentrat bulionu. Więcej przeczytacie poniżej. Zapraszamy do lektury.


Czego potrzebujemy?

    • 200 g ryżu (lub 2 woreczki), (15,4 WW, 0,6 WBT)
    • 250 g pieczarek (0,2 WW, 0,2 WBT)
    • pół puszki groszku (2,2 WW, 0,6 WBT)
    • butelka bulionu Krakus (drobiowego lub warzywnego) (11 WW, 0 WBT)
    • 1,5 litra wody (0 WW, 0 WBT)
    • 1 średnia cebula (0,5 WW, 0,1 WBT)
    • 2 ząbki czosnku (0,3 WW, 0 WBT)
    • natka pietruszki (0,1 WW, 0 WBT)
    • łyżka oliwy z oliwek (0 WW, 0,8 WBT)
    • sól  (0 WW, 0 WBT)
    • pieprz (0 WW, 0 WBT)
    • opcjonalnie: łyżka masła (0 WW, 1,5 WBT)


    całość: 29,7 WW,  3,8 WBT

    porcja (¼ całości): 7,5 WW, 0,9 WBT

    Specjalnie dla naszych czytelników z cukrzycą przygotowaliśmy przepisy z wyliczonymi wymiennikami węglowodanowymi i białkowo-tłuszczowymi. Przepis wyliczony dzięki ekspertom Diabdis. Więcej o WW I WBT na: https://diabdis.com/dieta-cukrzycowa/

 

Przygotowanie lekkiego risotto z pieczarkami i gorszkiem

  1. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Podsmażamy pieczarki aż zmiękną. Przekładamy do miseczki.
  2. Cebulę kroimy drobno. Do tej samej patelni wrzucamy cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do czasu aż się zeszklą.
  3. Wsypujemy ryż i mieszamy z zeszkloną cebulką. Dolewamy bulion Krakus rozrobiony z wodą. Płyn należy dolewać stopniowo – zawsze tylko tyle żeby przykryło ryż. Kiedy ryż wsiąknie bulion, dolewamy kolejną porcję – czynność powtarzamy do momentu, aż skończy nam się bulion.
  4. Dodajemy trochę posiekanej natki pietruszki, podduszone wcześniej pieczarki i groszek. Solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec, do gorącego risotto możemy dodać łyżkę masła.

Do przygotowania risotto wykorzystałyśmy nowość – koncentrat bulionu Krakus w butelce. Naszym zdaniem to świetne rozwiązanie, kiedy chcemy gotować szybko, sprytnie i zdrowo. Oczywiście nic nie zastąpi domowego rosołku, jednak na pewno jest to lepsze rozwiązanie od kostek rosołowych, w których aż boję się pomyśleć co się znajduje i jak oni to robią, że nie świecą w ciemności. Koncentraty bulionów idealne nie są, ale na pewno będziemy po nie sięgać, kiedy nie będzie czasu na gotowanie domowego bulionu warzywnego.

Pewnie najbardziej interesują Was składy tych bulionów, zatem poniżej zamieszczam informacje z etykiety.

Bulion warzywny

Skład: woda, sól, przeciery z: marchwi (1%) i pora (1%), cukier, ekstrakt selera, koncentrat suszonej cebuli, przyprawy i ekstrakty przypraw, hydrolizat białka roślinnego (zawiera soję), regulator kwasowości – kwas cytrynowy, barwnik – karmel, aromaty (zawierają mleko, seler)

Wartości odżywcze w 100ml
Wartość energetyczna: 73kJ / 17kcal, Tłuszcz: <0.5g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1g, Węglowodany: 3,7g, w tym cukry: 3,3g, Białko: 0,25g, Sól: 3,2g
Sposób przyrządzania: do około 0,9 litra wrzącej wody dodać koncentrat bulionu. Wymieszać i zagotować. Zawartość opakowania wystarczy na 1,2 litra gotowego bulionu, jako bazy do przygotowania zup i sosów. Otrzymana ilość bulionu wystarczy do przygotowania około 5 porcji zupy.

Cena: ok. 5,20 zł

lekkie risotto z pieczarkami i groszkiem krakus twobrokesisters

Bulion drobiowy

Skład: woda, sól, cukier, ekstrakt drobiowy 1, 5% (wywar, mięso z kurczaka 30%), warzywa suszone: marchew, cebula, seler, czosnek, pietruszka, ekstrakty warzyw (zawierają seler) , tłuszcz z kurczaka, przyprawy i ekstrakty przypraw, zioła, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, glukoza, barwnik – karmel, aromaty (zawierają mleko, gluten, jaja)
Wartości odżywcze w 100ml
Wartość energetyczna: 133kJ / 32kcal, Tłuszcz: <1g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,5g, Węglowodany: 3,8g, w tym cukry: 3,6g, Białko: 2,1g, Sól: 4,0g
Sposób przyrządzania: do około 1,2 litra wrzącej wody dodać koncentrat bulionu. Wymieszać i zagotować. Zawartość opakowania wystarczy na 1,5 litra gotowego bulionu, jako bazy do przygotowania zup i sosów. Otrzymana ilość bulionu wystarczy do przygotowania około 6 porcji zupy.
Cena: ok. 5,20 zł

lekkie risotto z pieczarkami i groszkiem krakus twobrokesisters

lekkie risotto z pieczarkami i groszkiem krakus twobrokesisters lekkie risotto z pieczarkami i groszkiem krakus twobrokesisters lekkie risotto z pieczarkami i groszkiem krakus twobrokesisters



Używaliście już bulionów Krakus? Jakie jest Wasze zdanie na ich temat? Jako wielbicielki szybkich, sprytnych rozwiązań, na pewno będziemy po nie sięgać od czasu do czasu. 

Lekkie risotto z pieczarkami i groszkiem #sprytnieizdrowo
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *