Jak powstaje zielona herbata?

Wbrew przekonaniu wielu osób, herbata zielona i herbata czarna pochodzą z tej samej rośliny. Różnica polega na sposobie przetwarzania liści herbacianych. Aby powstała zielona herbata, liście od razu po zerwaniu (najpóźniej godzinę od zebrania) zostają sprasowane i zabezpieczone przed procesem fermentacji. Dlatego zielona herbata charakteryzuje się lekkim, delikatnym smakiem. Właściwie przygotowana ma wiele cennych właściwości. Dodatkowo możemy wybierać w wielu rodzajach zielonej herbaty – do wyboru jest wiele owocowych dodatków, które czynią herbatę jeszcze smaczniejszą.

Dla porównania, czarna herbata poddawana jest procesowi fermentacji. Dzięki temu jej smak jest bardziej intensywny, a barwa naparu ciemniejsza. Niestety proces fermentacji pozbawia czarną herbatę wielu cennych właściwości.

W zależności od kraju pochodzenia, proces obróbki liści zielonej herbaty przebiega nico inaczej. Największymi producentami zielonej herbaty są Japonia i Chiny. Japończycy, zanim wysuszą liście, blanszują je parą wodną. Z kolei w Chinach liście suszy się kilka minut na bambusowych tacach, które ogrzewane są słońcem lub nad ogniem. Następnie poddaje się je dalszej obróbce w gorących kotłach lub zwijarkach.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Zieloną herbatę parzymy w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza (około 10 minut od zaparzenia) przez około 3-4 minuty. Im dłużej będziemy parzyć herbatę, tym będzie bardziej gorzka i mniej pobudzająca. Co ważne, zieloną herbatę można parzyć kilkukrotnie – nawet 3 razy te same liście. Za każdym razem otrzymamy napar o innym smaku i innych właściwościach. Pierwsze parzenie pozwala uzyskać herbatę o działaniu pobudzającym, kolejne parzenia dają napar o działaniu wyciszającym.

Bardzo ważne żeby zielonej herbaty nie przeparzyć. Herbata zalana wrzątkiem lub parzona za długo będzie mętna i cierpka, a to wiele osób zraża do zielonej herbaty. Spowodowane jest to właśnie złym sposobem parzenia.

Tym, którzy mimo wszystko nie mogą przekonać się do smaku zielonej herbaty, polecamy zieloną herbatę z dodatkami, my szczególnie lubimy zieloną herbatę z dodatkiem pigwy.

Jakie właściwości ma zielona herbata?

  • zielona herbata z pierwszego parzenia zawiera dużo teiny, dlatego działa pobudzająco,
  • napary z kolejnego parzenia mają działanie uspokajające, pomagają radzić sobie ze stresem
  • hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym
  • pobudza wydzielanie soków trawiennych
  • obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu obniża ryzyko wystąpienia chorób serca
  • dzięki zawartości flawonoidów, wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi
  • zawiera fluor, który chroni zęby przed próchnicą
  • zawiera witaminy C, E, B, garbniki i sole mineralne
  • posiada związki mineralne zawierające wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod
  • przyśpiesza wydzielanie toksyn z organizmu, gdyż pobudza działanie pęcherza moczowego
  • przyśpiesza metabolizm i pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii

zielona herbata właściwości odchudzanie blog kulinarny twobrokesisters x herbatkowo

Zielona herbata zamiast kawy?

Ze względu na dużą zawartość teiny, zielona herbata bardzo skutecznie pobudza. Dzieje się tak dlatego, że teina ma takie samo działanie jak kofeina zawarta w kawie. Liście herbaty zawierają 2,5-4% teiny, z czego 80% przechodzi do naparu. W jednej filiżance naparu znajduje się 30-100 mg teiny.  Dzięki temu likwiduje uczucie senności, pozwala się skupić oraz zwiększa zdolności fizyczne organizmu.  Teina ułatwia proces uczenia się i poprawia koncentrację, dlatego zielona herbata jest idealna np. dla studentów podczas sesji. Warto zastąpić niezdrowego energetyka filiżanką zielonej herbaty. Należy pamiętać, że właściwości pobudzające ma napar z pierwszego parzenia, parzony nie dłużej niż 3 minuty. Każde kolejne parzenie daje nam herbatę o działaniu odprężającym.

Czy zielona herbata wspomaga odchudzanie?

Zielona herbata ma działanie moczopędne, dzięki czemu pomaga pozbyć się obrzęków i zalegającej w organizmie wody, a jednocześnie wspomaga wydalanie toksyn. Zielona herbata posiada również polifenol ECGC, który hamuje wchłanianie tłuszczy z pokarmu, a dodatkowo wzmaga ich zużycie. Co ciekawe, ten sam polifenol wykazuje również silne działanie antynowotworowe. Fermentacja niszczy polifenol ECGC, dlatego powyższymi właściwościami nie może szczycić się czarna herbata. Zielona herbata przyspiesza metabolizm wątroby i przyspiesza utlenianie tłuszczów. Idealnie nadaje się jako uzupełnienie diety odchudzającej, ponieważ uzupełnia witaminy i minerały.

Herbata a zdrowie jamy ustnej

Zielona herbata, a właściwie zawarte w niej związki, neutralizuje bakterie w jamie ustnej. Dzięki temu zapobiega zapaleniu dziąseł i rozwojowi paradontozy. Odpowiedzialne są za to zawarte w napoju katechiny. Odświeża również oddech. Ze względu na wysoką zawartość fluoru, zapobiega próchnicy i wzmacnia szkliwo. Zielona herbata polecana jest również palaczom, ponieważ neutralizuje negatywne działanie nikotyny. Zielona herbata może być również skutecznym lekarstwem na kaca. Udowodniono, że osoby regularnie pijące zieloną herbatę rzadziej cierpią z powodu chorób jamy ustnej lub uzębienia.

zielona herbata właściwości odchudzanie blog kulinarny twobrokesisters x herbatkowo

Zielona herbata – sposób na długie życie?

Badania wykazują antynowotworowe działanie zielonej herbaty. Odpowiedzialny jest za to  polifenol ECGC, który dociera wraz z krwią do wszystkich komórek ciała. W Laboratorium Medycyny Molekularnej University of Quebec w Montrealu wyizolowano ten związek i oddziaływano nim na komórki rakowe. W wyniku tego doświadczenia zahamowano rozwój białaczki, raka prostaty, jajników, jamy ustnej i skóry. To naprawdę świetna wiadomość dla wielbicieli zielonej herbaty, a może także kolejny argument dla osób, które jeszcze nie przekonały się do jej spożywania.

W Japonii wypija się od 4 do 10 filiżanek zielonej herbaty dziennie. Japończycy uważają, że wpływa to korzystnie na zdrowie i pozwala przedłużyć życie człowieka nawet o 3 lata.

Prowadzi się również badania, które wykazują, że zielona herbata może chronić mózg przed demencją starczą. Zawarte w niej polifenole potrafią zneutralizować toksyczne składniki, które przyczyniają się do rozwoju choroby Alzheimera.

 

Zielona herbata na problemy skórne

Zielona herbata świetnie wpływa na stan skóry, dlatego często jest składnikiem kosmetyków antytrądzikowych oraz przeznaczonych do pielęgnacji skóry skłonnej do przetłuszczania się. Posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, dlatego pomaga usuwać niedoskonałości i dodaje skórze blasku. Systematyczne picie zielonej herbaty pozwala dłużej zachować młodość cery, ponieważ obfituje ona w antyoksydanty, które chronią przed działaniem wolnych rodników, co pozwala na opóźnianie procesów starzenia.

 

zielona herbata właściwości odchudzanie blog kulinarny twobrokesisters x herbatkowo

Co za dużo, to nie zdrowo!

Pamiętajmy, aby z dobrodziejstw zielonej herbaty korzystać z umiarem. 3-4 filiżanki naparu będą optymalną ilością. Oprócz wielu zalet, zielona herbata posiada również wady. W nadmiarze może zwiększyć ryzyko anemii, ponieważ zawarte w niej polifenole przyczyniają się do zahamowania wchłaniania żelaza z pożywienia. Żelazo jest składnikiem hemoglobiny (białka występującego w czerwonych krwinkach), które odpowiedzialne jest za transport krwi. Tak więc przedawkowanie polifenoli może doprowadzić do niedotlenienia tkanek i anemii. Warto więc zachować umiar i ograniczyć się do 4 filiżanek herbaty dziennie.

 

 

Jak widać, istnieje wiele powodów, dla których warto pić zieloną herbatę. My uwielbiamy takie z owocowymi dodatkami. Bardzo duży wybór zielonych herbat w dobrej jakości znajdziecie w sklepie Herbatkowo. Zachęcamy do zapoznania z ich szerokim asortymentem. Na pewno znajdziecie tam swoją herbatę idealną 🙂 

No właśnie, macie swoją ulubioną zieloną herbatę? Dajcie znać koniecznie 😉 

 

 

Related posts:

One thought on “10 powodów, dla których warto pić zieloną herbatę”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *