Zbliżają się Walentynki, na pewno poszukujecie inspiracji, jak cudownie spędzić ten dzień. Na Naszym blogu znajdziecie mnóstwo kulinarnych propozycji, jak osłodzić sobie Walentynki. Dzisiaj przygotowałyśmy coś wyjątkowo delikatnego, co rozpieści Wasze podniebienia – mus czekoladowy lekki jak chmurka. Nie jest za słodki, smaki wyważone są idealnie. Dla przełamania lekkiej faktury musu, na spód pokruszyłyśmy przepyszne wafelki Lusette Cappuccino, które dodają ciekawego kawowego smaku do całego deseru. Wykonanie jest banalnie proste i zajmuje około 10 minut.

mus czekoladowy lusette blog kulinarny twobrokesisters

 

Czego potrzebujemy, aby wykonać mus czekoladowy?

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 200 ml mleka + 1 opakowanie Śnieżki lub 300 ml śmietany kremówki 30% (uwaga! mleko/śmietanka muszą być mocno schłodzone!)
  • 1 wafelek Lusette o smaku Cappuccino

Jak zrobić mus czekoladowy?

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? Już tłumaczymy.  Do małego garnka nalewamy wody mniej więcej do połowy wysokości, podgrzewamy na wolnym ogniu. Dobieramy miskę o większej średnicy od średnicy garnka i stawiamy na wodę. Dno miski nie może stykać się z dnem garnka. Do miski rozkruszamy czekoladę. W miarę rozpuszczania się czekolady, mieszamy ją co jakiś czas. Kiedy będzie całkowicie płynna zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
  2. W międzyczasie ubijamy bitą śmietanę – jeśli używamy śmietany kremówki, ubijamy ją za pomocą miksera (lub blendera z końcówką do ubijania) w misce do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. W przypadku, kiedy używamy mleka i Śnieżki, mieszamy je ze sobą i ubijamy jak kremówkę.
  3. Stopniowo dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę do bitej śmietany. Mieszamy dokładnie, ale bardzo delikatnie.
  4. Na spód miseczek kruszymy wafelki, a następnie przykrywamy je musem czekoladowym. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą, owocami lub wafelkami.

mus czekoladowy lusette blog kulinarny twobrokesisters

mus czekoladowy lusette blog kulinarny twobrokesisters

Przygotowanie musu jest naprawdę bardzo proste. Świetny deser, który uda się każdemu. Dodatkowo czekolada jest uznawana za afrodyzjak, więc ten deser idealnie sprawdzi się na Walentynki.  Dodatek wafelków sprawi, że mus będzie miał ciekawe faktury i nie będzie mdły. Mus czekoladowy jest lekki i na pewno zrobi wrażenie na drugiej połówce lub gościach przyjęcia. Samemu sobie też można przygotować taki deser, będzie to pyszny sposób na gorszy humor 🙂

Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

 

 

Mus czekoladowy z chrupiącym dodatkiem
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *