Pasta kanapkowa z wędzonej makreli to smak mojego dzieciństwa. Babcia robiła Nam ją praktycznie od zawsze, ba, robi Nam ją do dzisiaj i pakuje Nam ją do Gdańska ilekroć jesteśmy w domu.. 🙂 „Jedz rybkę, od rybki będziesz mądra” – czy Wam też tak mówili w dzieciństwie?

Nasz przepis różni się nieco od przepisu na babciną pastę z makreli. Jest trochę bardziej fit i nieco prostszy w wykonaniu. Babcia dodaje do swojego majonez i jajka, a całość przepuszcza przez maszynkę. My jajka pomijamy, a majonez zastępujemy jogurtem greckim. Całość rozdrabniamy widelcem. Pasta kanapkowa z wędzonej makreli jest bardzo delikatna i świetnie nadaje się na pożywne, zdrowe śniadanie.

domowa pasta kanapkowa z wędzonej makreli przepis blog kulinarny twobrokesisters

Czego potrzebujemy?

  • 1 średniej wielkości wędzona makrela,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól, pieprz do smaku.

Pasta kanapkowa z wędzonej makreli – jak ją przygotować?

  1. Makrelę obieramy ze skóry i oddzielamy od kręgosłupa. Rybę delikatnie rozdrabniamy palcami lub za pomocą widelca, jednocześnie wyciągając ości. Warto zrobić to dokładnie, aby później nie znaleźć ości na kanapce. Rozdrobnioną, oczyszczoną wędzoną makrelę przekładamy do miski lub pojemnika.
  2. Do ryby dodajemy resztę składników i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Kanapkę posypujemy szczypiorkiem.

 

domowa pasta kanapkowa z wędzonej makreli przepis blog kulinarny twobrokesisters  domowa pasta kanapkowa z wędzonej makreli przepis blog kulinarny twobrokesisters

Pasta kanapkowa z wędzonej makreli to Nasze ulubione domowe „smarowidło” do chleba. Nie wiem czy to sentyment, czy faktycznie jest najlepsza na świecie. Nawet w tej „odchudzonej wersji” smakuje wyśmienicie. 

A Wy przygotowujecie domowe pasty do chleba? Jaka jest Wasza ulubiona? Dajcie znać w komentarzach! 🙂 

I pamiętajcie, od rybki będziecie mądrzejsi! 😀 

 


Jedzmy ryby!
   Smaczne a nie tuczy

Related posts:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *