Uwielbiamy pieczone bataty! Najczęściej przyrządzamy je w formie frytek i podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Tym razem przygotowałyśmy pieczone faszerowane bataty z pomidorami i cieciorką. Sos jest absolutnie genialny! Jestem w nim mnóstwo ciekawych smaków, które łączą się w cudowną kompozycję. Batat nadaje daniu słodyczy. Przepis nie jest wymagający, a rezultat powala na kolana. Mamy nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu!

 

pieczone faszerowane bataty blog kulinarny twobrokesisters

Czego potrzebujemy?

  • 4 większe bataty o podłużnym kształcie,
  • pół małej cebuli,
  • puszka pomidorów (w sezonie 2 świeże pomidory pokrojone w kostkę),
  • pół puszki cieciorki (ok. 150 g)
  • pęczek natki pietruszki,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka
  • kumin
  • cynamon
  • 1 łyżka kakao (TAK, kakao!)
  • sól, pieprz
  • do podania: śmietana/jogurt grecki, natka pietruszki

Jak przygotować pieczone faszerowane bataty?

  1.  Bataty dokładnie myjemy, nakłuwamy delikatnie widelcem w kilku miejscach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze około 200 stopniu. W międzyczasie zajmujemy się sosem.
  2. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy pomidory i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając.
  3. Dodajemy przyprawy, część natki pietruszki, a następnie odsączoną cieciorkę. Od tego momentu mieszamy delikatniej, aby cieciorka się nie rozpadła.
  4. Upieczone bataty delikatnie rozkrajamy, ale nie do końca – robimy taką kieszeń. Do owej kieszeni nakładamy przygotowany sos z pomidorów i cieciorki. Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu, posypane natką pietruszki.
 pieczone faszerowane bataty blog kulinarny twobrokesisters
Przygotowany do batatów sos można również wykorzystać do ryżu lub kaszy. Będzie to danie na pograniczu chilli i czerwonego curry. Eksplozja smaku! Ze względu na cieciorkę, sos jest pożywny i zawiera sporo białka roślinnego.  Nic nie dopełnia go jednak ja słodki ziemniak. Pieczone faszerowane bataty z cieciorką i pomidorami to świetny pomysł na obiad i kolację. Smak jest zaskakujący i na długo pozostaje w pamięci. Spróbujcie koniecznie!
Lubicie pieczone warzywa? W jakiej formie je przygotowujecie? Warzywne frytki? A możne znacie jakieś przepisy na pyszne warzywne zapiekanki? Dajcie znać! 🙂

Mam dla Was kod promocyjny na darmową dostawę w sklepie garneczki.pl! Znajdziecie tam mnóstwo pięknych naczyń i gadżetów kuchennych, zajrzyjcie koniecznie 🙂

 

Darmowa dostawa od 50 zł
Kod rabatowy na darmową dostawę POCZTĄ POLSKĄ lub do PACZKOMATU dla wszystkich zamówień od 50 zł.

11JTF766

Zamówienie za minimum 50 zł,
dostawa Pocztą Polską lub do Paczkomatu.

Pieczone warzywa    Nasiona roślin strączkowych na talerzu    Smaczne a nie tuczy

Pieczone faszerowane bataty z pomidorami i cieciorką
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *