Uwielbiamy pieczone bataty! Najczęściej przyrządzamy je w formie frytek i podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Tym razem przygotowałyśmy pieczone faszerowane bataty z pomidorami i cieciorką. Sos jest absolutnie genialny! Jestem w nim mnóstwo ciekawych smaków, które łączą się w cudowną kompozycję. Batat nadaje daniu słodyczy. Przepis nie jest wymagający, a rezultat powala na kolana. Mamy nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu!

pieczone bataty z sosem pomidorowym sosem z cieciorką

pieczone faszerowane bataty z cieciorką faszerowane słodkie ziemniaki z sosem pomidorowym z ciecierzycą

 

 Czego potrzebujemy?

  • 4 większe bataty o podłużnym kształcie,
  • pół małej cebuli,
  • puszka pomidorów (w sezonie 2 świeże pomidory pokrojone w kostkę),
  • pół puszki cieciorki (ok. 150 g)
  • pęczek natki pietruszki,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka
  • kumin
  • cynamon
  • 1 łyżka kakao (TAK, kakao!)
  • sól, pieprz
  • do podania: śmietana/jogurt grecki, natka pietruszki

Jak przygotować pieczone faszerowane bataty?

  1.  Bataty dokładnie myjemy, nakłuwamy delikatnie widelcem w kilku miejscach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze około 200 stopniu. W międzyczasie zajmujemy się sosem.
  2. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy pomidory i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając.
  3. Dodajemy przyprawy, część natki pietruszki, a następnie odsączoną cieciorkę. Od tego momentu mieszamy delikatniej, aby cieciorka się nie rozpadła.
  4. Upieczone bataty delikatnie rozkrajamy, ale nie do końca – robimy taką kieszeń. Do owej kieszeni nakładamy przygotowany sos z pomidorów i cieciorki. Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu, posypane natką pietruszki.
 pieczone faszerowane bataty z sosem pomidorowym z cieciorką
 faszerowane bataty z sosem z cieciorką
Przygotowany do batatów sos można również wykorzystać do ryżu lub kaszy. Będzie to danie na pograniczu chilli i czerwonego curry. Eksplozja smaku! Ze względu na cieciorkę, sos jest pożywny i zawiera sporo białka roślinnego.  Nic nie dopełnia go jednak ja słodki ziemniak. Pieczone faszerowane bataty z cieciorką i pomidorami to świetny pomysł na obiad i kolację. Smak jest zaskakujący i na długo pozostaje w pamięci. Spróbujcie koniecznie!
Lubicie pieczone warzywa? W jakiej formie je przygotowujecie? Warzywne frytki? A możne znacie jakieś przepisy na pyszne warzywne zapiekanki? Dajcie znać! 🙂
Pieczone faszerowane bataty z pomidorami i cieciorką
5 (100%) 1 vote

Mogą spodobać Ci się również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *