Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powtarzam to w kółko, ale nie bez powodu. Dobre śniadanie powinno dostarczać energii, która pozwoli na dobre rozpoczęcie dnia.  Większości osób śniadanie kojarzy się  z nudnymi kanapkami, ale tak być nie musi! Na Naszym blogu znajdziecie sporo przepisów, jak urozmaicać sobie śniadanie – bananowe pancakes, kasza gryczana na mleku czy pyszna pasta kanapkowa. Dzisiaj pokażę Wam kolejny sposób na śniadanie, które pozwoli Wam dobrze wystartować – omlet!

Odkąd nauczyłam się go robić, jest to mój ulubiony sposób na smaczne i pożywne śniadanie. Dawno temu zraziłam się do omletów, bo wychodziły mi rozpadające się, a na dodatek przypominały jajecznicę w jednym kawałku. Odkąd dałam im drugą szansę i nauczyłam się robić puszyste omlety biszkoptowe, jest to mój ulubiony sposób na śniadanie. I takie omlety nauczę Was dzisiaj robić 🙂

jak zrobic omlet idealny przepis blog kulinarny twobrokesisters

1. Omlet przepis podstawowy

Czego potrzebujemy?

  • 2 białka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki mąki
  • ok. pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • odrobina tłuszczu (używam oleju kokosowego)

Jak zrobić omlet?

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do naczynia, w którym będziemy ubijać pianę, a żółtka do miseczki.
  2. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Używam do tego celu blendera ręcznego z końcówką do ubijania, ale można to zrobić również za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki.
  3. W misce mieszamy żółtka, mąkę, mleko. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Delikatnie wylewamy wymieszaną masę i smażymy na średnim ogniu. Smażymy do momentu, aż od spodu omlet będzie zarumieniony, wtedy odwracamy go na drugą stronę i smażymy do zarumienienia.Wskazówka: Jeśli omlet będzie się łamał, a jego odwrócenie przy pomocy samej łopatki będzie niemożliwe, zsuwamy omlet upieczoną stroną na talerz, a następnie przykrywamy go patelnią i odwracając talerz, odwracamy również omlet 🙂 

Podajemy z ulubionymi dodatkami – owocami, jogurtem, kremem czekoladowym (może cieciorella?)

 

jak zrobic omlet idealny przepis blog kulinarny twobrokesisters

2. Omlet czekoladowy z mąki gryczanej

Do składników podstawowych dodajemy 2 łyżki gorzkiego kakao. Dodajemy je do żółtek. Mąkę zastępujemy mąką gryczaną. Do ciasta można dodać szczyptę cynamonu. Dalej postępujemy tak samo, jak w przypadku omletu podstawowego.

 

jak zrobic omlet idealny przepis blog kulinarny twobrokesisters

3. Omlet jaglany

Czego potrzebujemy?

  • 2 białka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki jaglanej
  • ok. pół szklanki mleka
  • połówka startego jabłka
  • szczypta soli
  • odrobina tłuszczu (używam oleju kokosowego)

Jak zrobić omlet jaglany?

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do naczynia, w którym będziemy ubijać pianę, a żółtka do miseczki.
  2. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Używam do tego celu blendera ręcznego z końcówką do ubijania, ale można to zrobić również za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki.
  3. W misce mieszamy żółtka, mąkę, mleko i starte jabłko. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Delikatnie wylewamy wymieszaną masę i smażymy na średnim ogniu. Smażymy do momentu, aż od spodu omlet będzie zarumieniony, wtedy odwracamy go na drugą stronę i smażymy do zarumienienia.

 

4. Omlet na słono

Czego potrzebujemy?

  • 2 białka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki mąki
  • ok. pół szklanki mleka
  • dodatki: szynka, ser feta, oliwki, suszone pomidory
  • szczypta soli
  • odrobina tłuszczu (używam oleju kokosowego)
  • do podania: pomidor, ogórek konserwowy, kiełki

Jak zrobić omlet na słono?

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do naczynia, w którym będziemy ubijać pianę, a żółtka do miseczki.
  2. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Używam do tego celu blendera ręcznego z końcówką do ubijania, ale można to zrobić również za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki.
  3. W misce mieszamy żółtka, mąkę, mleko i pokrojone drobno dodatki. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Delikatnie wylewamy wymieszaną masę i smażymy na średnim ogniu. Smażymy do momentu, aż od spodu omlet będzie zarumieniony, wtedy odwracamy go na drugą stronę i smażymy do zarumienienia.
  5. Omlet składamy na pół i wypełniamy warzywami lub innymi dodatkami.

 

jak zrobic omlet idealny przepis blog kulinarny twobrokesisters jak zrobic omlet idealny przepis blog kulinarny twobrokesisters

 

Kiedy opanujecie sztukę przygotowywania omletu podstawowego, nie bójcie się eksperymentować! Warto spróbować różnych rodzajów mąki i znaleźć swoją ulubioną. Ważne, aby nie zrażać się za pierwszym razem, kiedy omlet się rozpadnie. Będzie równie pyszny, ale może mniej „instagramowy”. A propo instagrama, na naszym profilu znajdziecie mnóstwo omletowych inspiracji, zachęcamy do śledzenia! 🙂 

 

Related posts:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *