Tartaletki z ciasta francuskiego to łatwy i szybki pomysł na obiad lub kolację. Będą też dobrą przystawką lub dodatkiem do zupy.  Tartaletki z ciasta francuskiego można przygotować z przeróżnymi dodatkami. Świetnie będą smakowały z aromatycznym serem i suszonymi pomidorami lub z pieczonym burakiem i rukolą. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować też tartaletki na słodko – np. z bananem i kremem czekoladowym. Dzisiaj pokażemy Wam jak przygotować tartaletki z dynią i pieczarkami.

 

Tartaletki z ciasta francuskiego z dynią i pieczarkami przepis na blogu kulinarnym twobrokesisters

Jesienne tartaletki z ciasta francuskiego z dynią przepis na blogu kulinarnym twobrokesisters

 

Czego potrzebujemy?

  • 1 płat ciasta francuskiego,
  • kawałek dyni piżmowej,
  • kilka pieczarek,
  • pół kostki sera feta,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • 1 jajko  (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku,
  • tymianek, sól, pieprz,

Jak przygotować tartaletki z ciasta francuskiego z dynią i pieczarkami?

  1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju kokosowym. Solimy i czekamy aż zmięknie.
  2. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Dodajemy do dyni, mieszamy i podsmażamy jeszcze trochę. Dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy.
  3. Do podsmażonych warzyw dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Delikatnie mieszamy, aby feta się nie rozpadła.
  4. Ciasto francuskie tniemy na mniejsze prostokąty (powinno wyjść ok. 8 sztuk) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Oczywiście tartaletki możecie też przygotować w formie kwadratów, trójkątów czy okrągłe. Pełna dowolność 🙂
  5. Na kawałku ciasta francuskiego układamy dwie łyżki farszu z dyni i pieczarek. Delikatnie rolujemy brzegi ciasta, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
  6. Opcjonalnie: wszystko polewamy z wierzchu rozbełtanym jajkiem, które po zapieczeniu będzie sprawiało, że farsz będzie bardziej zwarty. 
  7. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 15-20 minut.

    Tartaletki z ciasta francuskiego twobrokesisters

Tartaletki z ciasta francuskiego z pieczarkami przepis na blogu kulinarnym twobrokesisters
Upieczone tartaletki z ciasta francuskiego podałyśmy z rukolą i polałyśmy oliwą z oliwek, która świetnie podkreśliła smak farszu. Tartaletki to fajny sposób na pozbycie się rzeczy, które za długo leżą w naszej lodówce – u nas była to dynia, na którą brakowało pomysłu. Została smacznie spożytkowana.

Tartaletki z ciasta francuskiego mogą być daniem głównym, ale świetnie sprawdzą się również jako przystawka dla gości. Można przygotować je na wiele sposobów, w zależności od sezonu.

Mamy nadzieję, że spodoba Wam się ten przepis i będzie inspiracją do dalszych eksperymentów w kuchni 🙂

Tartaletki z ciasta francuskiego z dynią i pieczarkami
Oceń ten wpis

3 thoughts on “Tartaletki z ciasta francuskiego z dynią i pieczarkami”

  1. Musze sie wam pochwalic w koncu zrzucilam – 8 kg. Przeszukalam chyba caly polski internet zeby znalezc cos na odchudzanie i znalazlam. Wygoglujcie sobie: ranking srodkow odchudzajacych xxally

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *