Czasami przychodzi kryzys, kiedy w domu niewiele jest, a pogoda za oknem nie zachęca do wycieczek do sklepu. Wtedy budzi się w nas kreatywność i tworzymy coś z niczego. Tak powstały kokosowe lody ryżowe, czyli po prostu lody z ryżu i kilku innych składników, które miałyśmy w domu. Uwielbiamy takie eksperymenty!

domowe lody ryżowe twobrokesisters

kokosowe lody z ryżu twobrokesisters

 

Czego potrzebujemy?

  • 1 woreczek ryżu
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki mleka (u nas domowe mleko kokosowe)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • opcjonalnie: maliny, truskawki, banany, masło orzechowe, mięta

Jak przygotować lody ryżowe?

  1. Ryż wysypujemy z woreczka. Gotujemy do miękkości na mleku z dodatkiem wiórków kokosowych i cukru waniliowego. Często mieszamy, aby nie przypalić.
  2. Ugotowany ryż blendujemy i wkładamy do plastikowego pojemniczka. Chłodzimy w zamrażarce przez kilka godzin. W trakcie mrożenia warto kilkukrotnie przemieszać lody, w innym przypadku zamarzną w jedną sztywną bryłę, którą ciężko będzie później zblendować.
  3. Zamrożony ryż blendujemy ponownie z jogurtem greckim i opcjonalnymi dodatkami. Lody  ryżowe gotowe!

kokosowe domowe lody ryżowe twobrokesisters

Domowe lody ryżowe przepis twobrokesisters

 

Ryżowe lody są wyjątkowo proste, a składniki na pewno macie w domu. Podany przepis to baza do świetnych eksperymentów. Smak lodów można modyfikować przez różnego rodzaju dodatki – sezonowe owoce, zioła lub na przykład masło orzechowe. Według nas to świetny sposób na wykorzystanie domowych zapasów do stworzenia czegoś smacznego.

Więcej pomysłów na domowe, zdrowe lody znajdziecie w nowej książce „Lodovo” autorstwa Jolanty Naklickiej-Kleser.


LODOVO, ZDROVO, DOMOVO!

Related posts:

2 thoughts on “Kokosowe lody ryżowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *