Jakiś czas temu pokazywałyśmy jedną z naszych wariacji na temat shakshuki, była to shakshuka z makaronem, idealna na obiad. Tym razem chcemy pokazać Wam inny wariant tego pysznego dania śniadaniowego. Shakshuka szpinakowa, jest tak samo prosta w przygotowaniu, jak jej standardowa, pomidorowa wersja. Tradycyjnie, shakshuka jest daniem śniadaniowym. Podaję się ją w naczyniu, a w zapieczonych jajkach z sosem macza się świeżą bagietkę.

 

shakshuka szpinakowa, czyli zapiekane jajka ze szpinakiem przepis twobrokesisters

shakshuka szpinakowa, czyli zapiekane jajka ze szpinakiem przepis twobrokesisters

Czego potrzebujemy?

  • 2 jajka,
  • 3 garści szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: tarta mozarella

Shakshuka szpinakowa – przygotowanie:

  1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub masło. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Szpinak myjemy i dodajemy na patelnię z czosnkiem. Delikatnie mieszamy, aż szpinak zmniejszy objętość.
  3. Następnie dodajemy jogurt grecki lub śmietanę, tarty ser oraz doprawiamy do smaku. Wszystko delikatnie mieszamy.
  4. W szpinaku robimy dwa wgłębienia, w które wbijamy jajka. Wszystko podgrzewamy pod przykryciem, aż jajka się zetną. Podajemy z bagietką.

 

shakshuka ze szpinakiem i serem przepis na twobrokesisters

Shakshuka szpinakowa na obiad i śniadanie przepis twobrokesisters

 

Jak podoba Wam się taka modyfikacja? Naszym zdaniem to świetny pomysł na pożywne weekendowe śniadanie dla całej rodziny. Szpinak jest zdrowy, a w tym wydaniu wyjątkowo smaczny. Przygotowanie shakshuki zajmuje tyle samo czasu, co przygotowanie omletu, a może i mniej. My lubimy jadać szakszukę na lekki obiad. Polecamy serdecznie! 

Related posts:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *