Powolutku, nieśmiało robi się coraz cieplej. Będziemy szukać ochłodzenia, a wtedy najlepiej smakują zimne desery i lody. A zresztą nie oszukujmy się, lody smakują o każdej porze roku! Przygotowałyśmy dzisiaj zimny deser banoffee przekładany warstwowo. W środku znajdziecie ulubione lody, banany, masło orzechowe, daktyle i popping z amarantusa. Raz już się podjęłyśmy małej modyfikacji banoffee i przygotowałyśmy go w formie ciasta banoffee, pamiętacie? Ciasto było rewelacyjne. Od tego czasu wiem, że połączenie masła orzechowego i namoczonych daktyli to idealny zamiennik kajmaku. Dodatkowo smakuje jak szczęście!

zimny deser bananowy z lodami banoffee twobrokesisters

 

zimny deser banoffee z lodami, masłem orzechowym i bananami twobrokesisters

 

Czego potrzebujemy?

(na dwie duże porcje lodowego deseru banoffee)

  • 6 łyżek ulubionych lodów* (u nas waniliowe, można wykorzystać też domowe lody ryżowe),
  • garść namoczonych daktyli,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 banan,
  • 6 łyżek poppingu z amarantusa**

* Aby deser był bardziej fit, lody zastąp mocno schłodzonym jogurtem greckim

**Można zastąpić płatkami owsianymi lub kukurydzianymi.

Lodowy deser banoffee – przygotowanie

  1. Daktyle blendujemy razem z wodą, w której się moczyły i masłem orzechowym.
  2. Banany kroimy z plasterki.
  3. W wysokiej szklance układamy warstwowo – popping, banany, masa daktylowa i lody, aż do skończenia składników.
  4. Gotowe! 🙂

 

warstwowy deser lodowy banoffee twobrokesisters

 

lodowy deser banoffee z bananem, amarantusem i lodami twobrokesisters

lodowy deser banoffee z bananem, lodami i fit kajmakiem twobrokesisters

 

Jeśli szukacie ochłody lub trochę słodkości bez wielkich wyrzutów sumienia, to zimny deser banoffee jest właśnie dla Was. Wielbiciele masła orzechowego i bananów, będą zachwyceni! 

Więcej pomysłów na domowe, zdrowe lody znajdziecie w nowej książce „Lodovo” autorstwa Jolanty Naklickiej-Kleser.


LODOVO, ZDROVO, DOMOVO!

Related posts:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *