W sezonie wiosenno-letnim zdarza się, że obiad zastępuje nam miska sałatki. Czasami towarzyszy jej bagietka lub na przykład wafle ryżowe. Niepozorny talerz szpinaku i kliku warzyw, może dostarczyć mnóstwa energii i oczywiście witamin. Sałatka ze szpinakiem, pomarańczą i burakiem to prawdziwa eksplozja smaków! Jest coś słodkiego, słonego, kwaśnego i wędzonego. Każdy kęs smakuje inaczej i za to uwielbiam tą sałatkę. Taka kolorowa porcja witamin świetnie sprawdzi się również w pudełku do pracy lub jako dodatek do grilla. Małą porcję można podać gościom jako przystawkę przed większym daniem głównym.

sałatka ze szpinakiem, pomarańczą, burakiem, kurczakiem twobrokesisters

Czego potrzebujemy?

  • 2 garści szpinaku
  • 1 duży lub 2 małe ugotowane buraki
  • 1 słodka pomarańcza
  • mały kawałek sera niebieski lazur
  • wędzona pierś kurczaka* lub wędzone tofu
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • opcjonalnie: kilka orzechów włoskich lub prażonych pestek dyni / słonecznika
  • szczypta soli

* można wykorzystać również pierś z grilla

Sałatka ze szpinakiem, pomarańczą i burakiem – przygotowanie

  1. Szpinak myjemy i osuszamy. Wrzucamy do miski (lub od razu rozkładamy na talerze).
  2. Pomarańczę obieramy ze skórki i białych błonek. Dzielimy na mniejsze cząstki i dodajemy do miski ze szpinakiem.
  3. Pierś z kurczaka kroimy na plasterki, a następnie rozrywamy na mniejsze kawałki. Dodajemy do pozostałych składników.
  4. Buraki obieramy i na cienkie plasterki lub półplasterki. Dodajemy je do miski jako ostatnie, aby nie zafarbowały innych składników. 
  5. W szklance przygotowujemy dressing – mieszamy ocet balsamiczny z oliwą z oliwek. Polewamy nim składniki w misce.
  6. Ser i orzechy kroimy drobno. Posypujemy sałatkę z wierzchu.

 

sałatka ze szpinakiem, pomarańczą i burakiem, serem pleśniowym i kurczakiem

sałatka ze szpinakiem kurczakiem burakiem i serem pleśniowym

 

Jeśli jesteście wielbicielami ciekawych połączeń smakowych, to ta sałatka powinna przypaść Wam do gustu. Uwielbiam jeść ją z bagietką z masłem czosnkowym lub po prostu samą. Sałatka ze szpinakiem, pomarańczą i burakiem może być samodzielnym daniem, ale będzie także doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, w szczególności tych z grilla. Będzie pełnym witamin, kolorowym uzupełnieniem do grillowanego mięsa. Wędzonego kurczaka, który jest jednym ze składników, można z powodzeniem zastąpić mięsem pozostałym z grilla – aromat grillowania świetnie skomponuje się z pozostałymi składnikami sałatki. 

Grillowanie w duecie z zieleniną

 

Related posts:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *