Uwielbiam maj, dlatego, że za oknem w końcu robi się zielono. Zaczyna się sezon na wiele warzyw i owoców, więc zieleń gości również na naszych talerzach. Pojawiają się długo wyczekiwane szparagi, cukinia, świeże zioła. To prawdziwa gratka dla smakoszy, ponieważ szparagi są naprawdę pyszne, a do tego zdrowe. Poza sezonem są praktycznie nie do kupienia, więc trzeba korzystać z ich dobroci, przez ten krótki czas.  Makaron ze szparagami i cukinią to nasz pomysł na wykorzystanie wiosennych przysmaków. Chrupiące warzywa,  delikatne przyprawy i zioła, a do tego pełnoziarnisty makaron – to sposób na zdrowy, lekki, a jednocześnie sycący obiad.

Szparagi to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Co ciekawe, w 100 g szparagów jest tylko 18 kcal. Są one także bardzo silnym afrodyzjakiem. Zielone szparagi są wyraziste w smaku, aromatyczne i lekko ostre. Są miękkie, nie wymagają obierania, należy tylko odłamać ich twardą końcówkę. Szparagi w 95% składają się z wody, stąd też ich niska kaloryczność. Mimo to, zielone szparagi są cennym źródłem kwasu foliowego, witaminy C i E, wapnia, fosforu, potasu, błonnika oraz inuliny, która jest naturalnym probiotykiem.

wiosenny makaron z cukinią

makaron ze szparagami i cukinią przepis na twobrokesisters

Czego potrzebujemy?

  • 5-6 zielonych szparagów,
  • pół dużej cukinii lub jedna mała,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • ćwiartka cebuli,
  • sok z ćwiartki cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do podania.
  • opcjonalnie: jajko w koszulce*

*ja przygotowałam jajko sadzone na wodzie 

 

Makaron ze szparagami i cukinią – przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz drobno pokrojoną cebulką. Podduszamy, aż cebulka zmięknie.
  3. Szparagi myjemy, odłamujemy twardą końcówkę. Główkę szparagów odkrawamy, a resztę łodygi kroimy na kawałki o długości mniej więcej 3 cm. Główki i pokrojone łodygi wrzucamy na patelnię i podsmażamy na wolnym ogniu.
  4. Cukinię myjemy i kroimy na plasterki, a później na ćwiartki. Podsmażamy razem ze szparagami. Dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny.
  5. Do podsmażonych, ale nadal chrupiących warzyw, dodajemy ugotowany makaron oraz chlust oliwy z oliwek. Wszystko razem mieszamy.
  6. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki lub z jajkiem w koszulce.

 

szparagi zielone przygotowanie twobrokesisters

jajko sadzone na wodzie fit twobrokesisters

Makaron z cukinią i szparagami przepis twobrokesisters

Makaron ze szparagami, cukinią i jajkiem w koszulce

wiosenny makaron ze szparagami i cukinią oraz jajkiem sadzonym przepis two broke sisters

 

Przygotowanie tego dania jest naprawdę proste i szybkie. Warzywa pozostają chrupkie i zachowują swój zielony kolor, dzięki czemu makaron wygląda obłędnie, baaardzo wiosennie. Świetnie smakuje na ciepło, ale sprawdzi się również w luchboxie do pracy czy na uczelnię. 

Jedzcie szparagi, póki trwa sezon 🙂 Jakie są Wasze ulubione wiosenne przysmaki? My nie możemy doczekać się rabarbaru i truskawek, żeby znowu zrobić ten rewelacyjny sernik jogurtowy na zimno z musem rabarbarowo-truskawkowym, mmm!

Makaron ze szparagami i cukinią
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:

One thought on “Makaron ze szparagami i cukinią”

  1. Wygląda obłędnie <3 zjadłabym chociaż nie lubię szparagów i nie przepadam za cukinią 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *