W majówkę oficjalnie rozpoczął się u nas sezon grillowy. Na naszym balkonie zagościł mały, okrągły grill, z którego korzystamy wyjątkowo często. Nic dziwnego, potrawy z grilla smakują niezwykle dobrze. Uwielbiamy ten lekko dymny aromat. Eksperymentujemy z warzywami z grilla i grillowanymi owocami. Na co dzień raczej nie jadamy mięsa, jednak trudno sobie odmówić pysznej, delikatnej karkówki lub cienkiej kiełbaski z grilla.

Grillowanie sprzyja także spotkaniom na świeżym powietrzu, w gronie znajomych lub rodziny. To świetny sposób na nadrobienie towarzyskich zaległości przy akompaniamencie wyśmienitego posiłku z grilla. W sezonie wiosenno-letnim można spotkać rzesze fanów grillowania – nad rzeką, jeziorem czy w ogrodzie. Trend ten widać gołym okiem, a badania nie pozostawiają złudzeń– grillowanie z roku na rok bije rekordy popularności wśród preferowanych aktywności na świeżym powietrzu.

Obecnie często spotykamy się z określeniem, że grillowanie to „narodowy sport Polaków”. Można to traktować z przymrużeniem oka, ale liczby mówią też same za siebie. Badania pokazują, że blisko 66% Polaków deklaruje, że w każdy ciepły weekend urządzają grilla (wg. Millward Brown). Grillowanie jest również pretekstem do wspólnych spotkań ze znajomymi lub rodziną, wesołego biesiadowania i spędzania czasu na świeżym powietrzu.

Co dziś grillujemy?

Wszyscy, którzy są absolutnymi fanami grillowania, mają w czym wybierać. Już od przełomu kwietnia i maja, w większości sklepów można znaleźć pełny asortyment grillowy. Niektóre z nich przeznaczają nawet specjalnie wydzieloną strefę grillową, w której można znaleźć wszystkie przyrządy grillowe oraz produkty, które zadowolą najbardziej wymagającego konsumenta. Na sklepowych półkach znajdziemy nawet gotowe produkty gotowe do wrzucenia na ruszt – produkt jest już zamarynowany, co zaoszczędza czasu i sprzyja zorganizowaniu spontanicznych grillowych uczt. Pomimo sporej popularności gotowych produktów grillowych, królową rusztu pozostaje nadal zwykła kiełbaska. Badania pokazują, że ponad 80% Polaków deklaruje, że to właśnie kiełbasa jest produktem pierwszego wyboru w kontekście grilla. Na drugim miejscu plasuje się równie klasyczna karkówka – to danie wybiera ok. 60% ankietowanych. (badanie wg. MOSSO).

Dodatki do grillowanych dań

Tak naprawdę dodatki stanowią o tym, jak smakować będą grillowane dania. Kiełbasę można przecież podać w bułce z keczupem i musztardą, ale także w towarzystwie ciekawych dodatków, co sprawi, że będzie to pełnowartościowe, ciekawe doznanie smakowe. My uwielbiamy grillowane warzywa. Cukinia z grilla jest rewelacyjna! Wystarczy pokroić ją w grube plasterki, przyprawić mieszanką ziół i grillować do uzyskania pożądanej miękkości. Nie wyobrażamy sobie grilla bez tzatziki. Ostatnio przygotowałyśmy również pieczarki z grilla, które są naprawdę pyszne. Musicie spróbować!

Pieczarki z grilla z mozarellą i pietruszką

Pieczarki z grilla świetnie smakują jako dodatek do grillowanej kiełbaski lub karkówki, ale także jako samodzielne danie podawane na przykład z bagietką. Nadzienie jest bardzo aromatyczne. Możecie je dowolnie modyfikować, pamiętajcie, że to jedynie nasza propozycja.

Czego potrzebujemy?

  • 6 pieczarek portobello* (odmiana z dużym kapeluszem),
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść siekanej natki pietruszki,
  • pół kulki mozarelli,
  • sól, pieprz do smaku

*jeśli nie znajdziecie ich w sklepie, spokojnie możecie użyć zwykłych pieczarek. Nie różnią się one smakiem, jedynie rozmiarem

Jak przygotować pieczarki z grilla?

  1. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na patelni, aby zmiękła.
  2. Mozarellę kroimy drobno. Mieszamy z posiekaną natką, podsmażoną cebulką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Pieczarki dokładnie myjemy, solimy i pieprzymy wnętrze, a następnie nakładamy do środka wymieszany farsz.
  4. Grillujemy, aż pieczarki będą miękkie, a ser się rozpuści.

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Przy wyborze produktów na grilla, warto zwrócić uwagę na ich jakość. Pamiętajmy, że udany grill, to smaczny grill. Na co zwracać uwagę przy wyborze produktu? „Kiełbasa nie powinna być za chuda, ale też nie może być zbyt tłusta. Najlepiej zdecydować się na kiełbasę wieprzową, lub delikatniejszą wieprzowo-drobiową. Pamiętajmy o tym, aby była odpowiednio „mięsna” – tłumaczy Piotr Laskowski Dyrektor Marketingu i Sprzedaży z JBB. JBB przygotowało specjalną ofertę kiełbas smakowych przeznaczonych na grilla: kiełbasa grillowa z cebulą, kiełbasa grillowa z papryką, kiełbasa grillowa z pieczarkami oraz kiełbasę z serem, która cieszy się ogromną popularnością również przez cały rok. Coraz częściej na grillu pojawiają się również białe kiełbasy. – Należy tu wymienić i podkreślić szczególne walory smakowe kiełbasy białej rusztowej. Jej charakterystyczny smak i aromat uwydatnia się podczas grillowania– tłumaczy Laskowski.

 

Pamiętajmy, że wybór dobrych jakościowo produktów zagwarantuje niezapomniane doznania kulinarne i smakowe – nam i naszym kompanom podczas grillowej biesiady.

Co najbardziej lubicie grillować?  Grillujecie klasycznie czy próbujecie nowych smaków?

Wpis powstał we współpracy z firmą JBB.

Pieczarki z grilla // Spotkajmy się przy grillu!
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *