Wiosna to idealny moment, aby wprowadzić do codziennego jadłospisu więcej warzyw i lekkości. Na straganach pojawia się co raz więcej świeżych owoców i warzyw. Warto wprowadzać je do swojej codziennej diety, ponieważ właśnie teraz posiadają najwięcej witamin, minerałów i oczywiście smaku. Świeże warzywa pozwolą uzupełnić niedobory minerałów po zimie, a także sprawią, że nasze posiłki będę lekkie, a to ważne, ponieważ zbliża się lato, a przecież każdy z nas chciałby świetnie prezentować się na plaży!

A czy wiecie, że do rodziny puszystych serków Almette dołączyły dwa nowe, wyjątkowe smaki: Almette z rzodkiewkami oraz Almette ze szpinakiem i czosnkiem? To propozycja dla miłośników puszystych serków twarogowych i świeżych warzyw, a zarazem lekkich i zdrowych posiłków. 

Jak już pewnie wiecie, uwielbiamy wiosnę i lato za kolorowe, pachnące słońcem nowalijki, chrupiące świeże warzywa i ich bogaty smak. Znajdziemy je w dwóch nowych smakach Almette! Nowe puszyste serki twarogowe – Almette z rzodkiewkami oraz Almette ze szpinakiem i czosnkiem dostarczają 100% naturalnej przyjemności.

Jasnoróżowa, krucha i delikatna rzodkiewka z aksamitnym twarożkiem to połączenie, któremu trudno się oprzeć. To doskonała propozycja na smaczne i pożywne śniadanie dla całej rodziny! Almette z rzodkiewkami sprawdzi się również jako składnik naleśników, tortilli i wielu innych dań i przekąsek.

W zimowych posiłkach brakuje nam soczystej zieleni, tęsknimy za wiosenną świeżością. Dzięki Almette ze szpinakiem i czosnkiem poczujesz wiosnę każdego dnia. Serek zachwyca wyrazistym, szpinakowym smakiem i czosnkowym aromatem. Można go wykorzystać na wiele sposobów – ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do dań głównych.

Rodzinne posiłki, szybkie przekąski, uroczyste kolacje? Z serkami Almette w Twojej kuchni będzie lekko, zdrowo i naprawdę pysznie. W bogatej ofercie puszystych serków twarogowych nie zabraknie różnorodności. Almette to 100% naturalnych składników i 100% wyśmienitego smaku. Bez zagęstników, barwników i konserwantów! Puszyste serki dostarczają wyłącznie to co naturalne i pyszne – polskie mleko, świeże, kolorowe warzywa, bogactwo aromatycznych ziół i przypraw. W Almette rozsmakuje się cała rodzina!

Z okazji premiery nowych smaków Almette, chcemy pokazać Wam aż 4 lekkie i proste przepisy, które pozwolą urozmaicić jadłospis na wiosnę, wprowadzić do niego nieco koloru i sporo świeżych warzyw. Przepisy przygotował dla Was David Gaboriaud, ambasador marki Almette.

David Gaboriaud to Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię, której tajniki poznawał dzięki swoim rodzicom, prowadzącym długie rozmowy o francuskiej sztuce kulinarnej. Organizator wielu warsztatów i imprez kulinarnych, propagator slow food – idei celebrowania posiłków i delektowania się jedzeniem. Zwolennik tradycyjnych, regionalnych produktów spożywczych. Swoją niespożytą energią i pasją zachęca innych do gotowania.

Wszystkie poniższe przepisy przeznaczone są dla dwóch osób.

Frittata z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz szynką długo dojrzewającą

Czego potrzebujemy?

  • 4 jajka ekologiczne lub jedynki,
  • 2 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem,
  • 2 plastry szynki długo dojrzewającej (np. Serrano, parmeńska),
  • 2 łyżki posiekanej dymki,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Do miski wbijamy całe jajka i roztrzepujemy widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Na rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smażymy na średnim ogniu masę jajeczną, do czasu aż wierzch zacznie się ścinać. Dodajemy dwie łyżki serka Almette i układamy plastry szynki.
  3. Wstawiamy patelnię do piekarnika i zapiekamy w 160 stopniach pod grillem aż góra się zetnie. Wyjmujemy frittatę z piekarnika, posypujemy natką i dymką. Bon appetit! 🙂

 

Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce

Czego potrzebujemy?

scones:

  • 250 g mąki pszennej typu 450,
  • 125 ml mleka,
  • 1 jajko + 1 żółtko do smarowania,
  • 50 g roztopionego masła,
  • łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia.

dodatki:

  • 4 pieczarki brązowe (portobello),
  • kilka listków szpinaku,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka octu białego.

Przygotowanie:

Scones 

  1.  W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Ubijamy jajko z mlekiem i roztopionym masłem i mieszamy z mąką.
  2.  Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszczamy. Za pomocą pędzelka smarujemy je żółtkiem.
  3. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i ładnie wyrosną. Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Dodatki

  1. Pieczarki kroimy w plastry. Podsmażamy na maśle klarowanym przez kilka minut.
  2. Wbijamy jajka do dwóch oddzielnych miseczek.
  3. Nalewamy pół rondelka wody i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy gotującą się wodę z łyżką octu, a następnie na małym ogniu za pomocą łyżki robimy wir. Do wiru wlewamy jajko. Gotujemy 2 minuty. Odcedzamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy jajko na papierowy ręcznik. Robimy kolejny wir w wodzie i powtarzamy czynność wlewania jajka w wir.
  4. Scones przekrawamy na dwie części. Jedną smarujemy serkiem Almette. Układamy warstwowo liście szpinaku, smażone pieczarki i układamy delikatnie jajko w koszulce. Serwujemy od razu!

 

Grzanka z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami

Czego potrzebujemy?

  • 4 kromki bagietki,
  • 4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami,
  • 4 plastry wędzonego łososia,
  • kilka listków świeżej kolendry,
  • 2 rzodkiewki,
  • 1 cytryna.

piklowana cebula:

  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 50 ml wody,
  • 50 ml octu z jabłek.

Przygotowanie:

  1. Bagietki opiekamy na grillu.
  2. Piklowana cebula: w rondelku mieszamy wodę z octem, cukrem, solą i doprowadzamy do wrzenia. Cebulę kroimy na bardzo cienkie plastry (można użyć mandoliny do krojenia warzyw) i przekładamy do miseczki. Wlewamy gorącą wodę z octem i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Rzodkiewkę kroimy na bardzo cienkie plastry. Cytrynę kroimy na ćwiartki.
  4. Smarujemy każdą kromkę serkiem Almette z rzodkiewkami. Układamy warstwowo: plasterki rzodkiewki, po jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli. Dekorujemy listkami kolendry. Podajemy z cytryną.

 

Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi

Czego potrzebujemy?

  • 1/2 selera,
  • 1/2 białej części pora,
  • 1 szalotka,
  • 80 ml białego wytrawnego wina,
  • 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem,
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki orzechy włoskie prażone,
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
  • woda lub bulion,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Seler obieramy i kroimy w drobną kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm.
  2. Por i szalotkę drobno siekamy. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.
  3. Na maśle klarowanym dusimy por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodajemy seler i dusimy kolejne 3 minuty.
  4. Wlewamy białe wino i czekamy aż wyparuje. Następnie dolewamy stopniowo wodę lub bulion i gotujemy aż seler będzie al dente. Na koniec dodajemy masło i serek Almette i mieszamy aż się rozpuszczą. Serwujemy risotto na talerzach, posypane orzechami włoskimi prażonymi oraz posiekanym szczypiorkiem.

 

 

Jak pewnie zauważyliście, przepisy są naprawdę proste. Pozwolą przygotować niesamowicie smaczne i kolorowe wiosenne posiłki. To świetny pomysł na urozmaicenie i wzbogacenie swojego wiosennego menu. Serki Almette w nowych smakach są doskonałym dodatkiem do wiosennych dań z nowalijkami. Dodają im jeszcze więcej charakteru i podkreślają ich naturalny smak. 

Related posts:

One thought on “4 lekkie, wiosenne przepisy z nowymi serkami Almette”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *