Ciasto drożdżowe to zawsze dobry pomysł. Niezależnie od dodatków, zawsze cieszy i pysznie smakuje. Warto dodawać do niego sezonowe owoce. Nie wyobrażam sobie czerwca bez drożdżówki z truskawkami czy rabarbarem! Jednak, kiedy przygotowujemy ciasto na przyjęcie lub piknik na świeżym powietrzu, warto przygotować drożdżowe muffinki, które są łatwiejsze w jedzeniu i już w odpowiednich porcjach – wystarczy chwycić i zjeść z apetytem 🙂 Łatwo można zabrać je ze sobą do pracy lub na wycieczkę rowerową.

 

drożdżowe muffinki z borówkami i karmelowym sosem

muffinki drożdżowe z sosem werthers soft carmels babeczki drożdżowe z borówkami i sosem z masła orzechowego

 

Czego potrzebujemy? (na 12 muffinek drożdżowych z borówkami)

  • 25 g drożdży świeżych,
  • 250 g mąki pszennej (u nas pół na pół tortowa i pełnoziarnista)
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • garść borówek amerykańskich (w sezonie można zmienić je na inne owoce – truskawki, maliny, rabarbar, porzeczki)

Sos karmelowo-orzechowy:

  • 50 ml mleka,
  • 6 karmelków Werther’s Soft Carmels,
  • 1 łyżka masła orzechowego

Drożdżowe muffinki z borówkami – przygotowanie

  1. Do dużej miski wkruszamy drożdże. Dodajemy dwie łyżki cukru. Całość zalewamy ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Mieszamy, a następnie zasypujemy dwiema łyżkami mąki. Nakrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże zaczną się mnożyć.
  2. Kiedy drożdże się rozmnożą, wbijamy do rozczynu jajko, dodajemy olej oraz resztę cukru. Dokładnie mieszamy, a następnie przesiewamy mąkę.
  3. Ciasto mieszamy, a następnie zagniatamy rękami. Wkładamy z powrotem do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Do wyrośniętego ciasta dodajemy borówki i delikatnie zagniatamy ciasto na wysypanej mąką stolnicy lub silikonowej macie. Formę na muffinki smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Z ciasta formujemy kulki i umieszczamy je w formie.
  5. Pieczemy przez około 25 minut, do zarumienienia muffinek.

Sos karmelowo-orzechowy:

  1. W kąpieli wodnej podgrzewamy mleko, do którego dodajemy karmelki Werthers Soft Carmels. Powoli mieszamy, aż cukierki się rozpuszczą. Na koniec dodajemy łyżkę masła orzechowego. Mieszamy dokładnie. Sosem polewamy drożdżowe muffinki lub inne wypieki. Świetnie pasuje również do gofrów i naleśników.

 

drożdżowe muffinki z borówkami i sosem karmelowo-orzechowym

drożdżowe muffinki z borówkami

Related posts:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *