Lato to czas soczystych owoców, które warto jeść w każdej możliwej postaci. Truskawki, maliny, borówki w wakacje praktycznie codziennie goszczą w mojej śniadaniowej owsiance. Ich piękne, nasycone kolory już przed pierwszym kęsem poprawiają humor i dodają energii. Arbuza i czy melona jem w formie drugiego śniadania. Zawierają w sobie dużo wody, a jak wiadomo latem należy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

W bardzo prosty sposób można przygotować również lody sorbetowe z letnich owoców, które dostarczą witamin, ochłodzą i zaspokoją pragnienie. Nasza dzisiejsza propozycja to sorbetowe lody arbuzowe „arbuzki”. Cieszą oko, są wyjątkowo łatwe do przygotowania, a dzieci (i dorośli) je uwielbiają!

Ostatnio pokazywałyśmy Wam też lody, które można jeść na śniadanie, próbowaliście? 😉

lody sorbetowe arbuzowe arbuzki na patyku

owocowe fit lody sorbetowe z arbuza

Czego potrzebujemy?

  • kawałek arbuza,
  • kilka dojrzałych truskawek,
  • 1 kiwi,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Jak zrobić lody arbuzowe sorbety?

  1. Odkrawamy skórkę i białą część arbuza. Czerwony miąższ kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia blendera. Dodajemy umyte truskawki bez szypułek. Blendujemy na jednolity mus. Przelewamy do foremek na lody (lub kubeczków po jogurcie).
  2. Następnie dodajemy do każdej foremki po łyżce jogurtu naturalnego. Robimy to bardzo delikatnie, aby warstwy nie wymieszały się za mocno.
  3. Kiwi blendujemy na gładko lub rozgniatamy widelcem,  jeśli jest wystarczająco dojrzałe. Ostatnią warstwę wlewamy na wierzch foremek.
  4. Wkładamy patyczki do lodów i wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.

 

lody arbuzowe sorbety na patyku

 

Takie lody to świetny sposób na zachęcenie dzieci do jedzenia owoców – w końcu wszystko jest fajniejsze, kiedy jest lodem na patyku! Dorośli na pewno również docenią zabawny wygląd „arbuzków” i ich cudowny, słodki owocowy smak. Połączenie arbuza i truskawek to esencja lata na patyku!

Lody sorbetowe można przygotować praktycznie z każdych owoców, a także tworzyć ciekawe połączenia smakowe. Zblendowanie i zamrożenie to świetny sposób na przedłużenie świeżości owoców, których nie zdążymy zużyć w odpowiednim czasie. Unikniemy ich zmarnowania i będziemy cieszyć  się pysznymi owocowymi lodami. Win-win! 🙂

A do przygotowywania włączcie tę piosenkę 😉 Wwierci Wam się w głowę i zostanie w niej co najmniej na 2 tygodnie, potwierdzone!

 

Wiecie, że uruchomiłyśmy newsletter? Zachęcamy do zapisu! Osoby na liście będą otrzymywać co 2 tygodnie sezonowe przepisy prosto na skrzynkę mailową! Dodatkowo każda osoba, która zapisze się na listę otrzymuje darmowy planer posiłków z listą zakupów 🙂

Lody arbuzowe sorbetowe
5 (100%) 1 vote

Mogą spodobać Ci się również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *